Raznovrsni glazbeni urlici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što se može dogoditi kada se sluša "A change is going to come" Baby Hueya, soul pjevaca iz 60-ih godina prošlog stoljeca? Doslovce svašta i ništa, ovisno o karakteru.

LeRoy Stevens je nakon slušanja te pjesme došao na ideju skupljanja audiokataloga urlika, uzdaja i ostalih zvukova koje pjevaci proizvode prilikom izvedbi raznih dijelova pjesama. Obišao je CD-shopove na Manhattanu i zamolio djelatnike da izaberu vrisak iz neke pjesme koji ih se najviše dojmio te da objasne zašto. Rezultat je ploca naslova "Favourite Recorded Scream" koja je otisnuta u 500 primjeraka na kojoj je popis od 74 pjesme.



Znatiželjnici koji su kupili primjerak sada u svojoj zbirci imaju kompilaciju od 74 razlicita urlika, uzdaha, zavijanja i vriska raznovrsnih izvodaca kojima je zajednicka crta - neartikulirani zvuk. Trajanje ove neobicne "skladbe" su tri minute i 32 sekunde.

Medu izvodacima se nalaze Roger Daltrey iz grupe The Who ciji je krik u "Won't Get Fooled Again" postao iznimno popularan izmedu ostalog jer je dio špice TV-serije CSI Miami, zatim The Stooges, Björk, Slayer, James Brown, The Pixies, Led Zeppelin, Sepultura, Rolling Stones, Kiss i ostali.


Podijeli: Facebook Twiter