Raznoliki umjetnički rukopisi

Svi sudionici simpozija
Svi sudionici simpozija

U vodnjanskoj Casi Rosina danas je predstavljeno 12. izdanje manifestacije Arte in situ, koje će svečano biti otvoreno sutra u 18 sati.

Već 12 godina ova manifestacija, zahvaljujući velikom trudu Solidee Guerra, vrijedne domaćice ovoga zbivanja, spaja umjetnike iz raznih krajeva Europe i svijeta koje veže ljubav prema umjetničkom izražavanju.

- U prvim se izdanjima manifestacija zvala Keramika in situ, dok je sada postala Arte in situ, jer tu gostuju i umjetnici koji se bave ostalim umjetničkim žanrovima. Na samim počecima, manifestacija se održavala krajem kolovoza, potom neko vrijeme i početkom kolovoza, a sada smo ustalili novi termin oko Uskrsa. Organizatori su, osim mene i Boris Roce te Turistička zajednica grada Vodnjana, a Grad Vodnjan je partner, kazala je Solidea Guerra.

Ove godine sudjeluju Snježana Pokos Vujec (Hrvatska), Ivan Paulić (Hrvatska), Raphael Wolf (Njemačka), Anne-Katrin Altewin (Njemačka), Boris Roce (Hrvatska), Karmen Ptičar (Hrvatska), Gala Čaki (Srbija), Nežika A. Novak (Austrija) te Silvana Konjevoda i Milan Marin iz Hrvatske.

Svi oni umjetnički promišljaju zajedno se družeći, razmjenjujući ideje i kreacije, iz čega nastaju zanimljiva i raznolika djela. Tijekom našeg jučerašnjeg posjeta Casi Rosina, vidjeli smo da vlada kreativna atmosfera, a posebno je zanimljivo bilo vidjeti kako se izvlači iz vatre raku keramika, ta drevna umjetnička tehnika koja je uvijek izvor inspiracije brojnim umjetnicima.

Nežika A. Novak iz Austrije rekla je da je tu prvi put i da obožava raditi u keramici, što joj je vrlo zanimljivo. Snježana Pokos-Vujec zadovoljna je radom tijekom ovoga simpozija i veli da je pravi gušt kreirati skulpture, dok Karmen Ptičar obožava raditi u tehnici rakua.

- Službeno radimo od početka ovoga tjedna, no neki su umjetnici došli i ranije. Veliki dio radova, odnosno oni koji se mogu izložiti vani, postavljeno je u dvorištu Case Rosina, a publika ih može pogledati, osim prilikom otvorenja, i u ljetnim mjesecima, kazala je Solidea Guerra.

Otvorenje će uveličati i Klapa Brnistra, koja će izvesti nekoliko skladbi sa svog repertoara.

Predstavljanju umjetnika bila je nazočna i Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana. (V. BEGIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter