Raznoliki repertoar za vrsne umjetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi u nizu koncerata u sastavu 17. festivala komorne glazbe Pulski umjetnici Puli održan je u petak navečer u crkvi sv. Franje, a nastupili su renomirani umjetnici, mezzosopranistica Helga Juretić i pijanist Jakša Zlatar.

Zlatar je i umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih koja taj festival iorganizira te učestalo ovdje i nastupa.

Uigrani i nadahnuti, iako publika nije bila brojna, ovi su glazbenici predstavili zanimljivu šetnju raznolikim glazbenim partiturama. Započelo je djelom Antonia Caldare „Selve amiche“, da bi se nastavilo Haendelovom arijom Almirene iz opere

„Rinaldo“ naslovljenom „Lascia ch'io pianga“, te zatim Zajčevom „Na gondoli“.

Potom su interpretirali dva djela poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević, dvije Hatzeove pjesme te posebno inspiriani Bersina djela „Robinjica“ i „Seh duš dan“ na stihove Vladimira Nazora.

Zlatar je sam odsvirao poznatu Debussyjevu „Potonulu katedralu - preludij“, s vrlo naglašenim osjećajem za osebujnu melodijsku liniju ovog majstora impresionizma te za bogat njegov kontrapunkt.

Juretić i Zlatar zajedno su izveli romancu Desdemone iz opere „Othello“, a Juretić je pokazala sav raspon svoga vokala u „Habaneri“ iz opere „Carmen“.

Kraj je bio posvećen Gershwinu i melodiji „Summertime“ iz opere „Porgy and Bess“.

Helga Juretić diplomirala je i magistrirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a završila je i studij Glazbene pedagogije u Puli. Bilježi brojne koncertne nastupe.

Jakša Zlatar diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na Filozofskom fakultet diplomirao je psihologiju i sociologiju. Bavi se koncertiranjem i pedagoškim radom te autor je nekoliko knjiga iz metodike klavira. (V. B.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter