Raznoliki program posvećen irskom piscu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnje, šesto izdanje Bloomsdaya, festivala posvećenog irskom piscu Jamesu Joyceu, privedeno je kraju u petak navečer bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Nakon stručnog dijela skupa, izlaganja eminentnih stručnjaka kao što su prof. dr. Renata Šamo, akademik Luko Paljetak i prof. dr. Boris Senker, održane male škole kreativnog pisanja pod vodstvom profesora Vladimira Papića, izlaganja gostiju Marka Schreibera i Lise Shannon, u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba Andree Jorija (Mantova, 1953.), koji je fasciniran bogatim svijetom irskog pisca te njegovim semantičkim i kulturnim bogatstvom. Autorovo se istraživanje temeljilo na njegovim djelima "Finnenganovo bdijenje" i "Uliks", kada je stvorio crteže flomasterom koji je potom prenio na platno, iz čega su nastale višeslojne slike.

Održan je i natječaj za selfie uradak, a organizatori Bloomsdaya odabrali su fotografski uradak Šveđanke Marie Othen, kojoj su pripale dvije ulaznice za posjet Nacionalnom parku Brijuni.

Nije izostao niti irski ples, koji je održan na Portarati, a izvrsni glumci Teatra Naranča priredili su u dva navrata predstavu "Mačak i vrag", koja se silno dopala najmlađima.

Bilo je to još jedno uspješno izdanje ovoga festivala koji organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s udrugom Bloomsday Croatia i Turističkom zajednicom grada Pule, a Bloomsday u Puli promiče važnost čitanja, kulturne vrijednosti u zajednici, očuvanje i shvaćanje kulturnog i povijesnog nasljeđa te poticanje umjetničkog razvoja i čitalačkih navika djece i mladih. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter