Raznoliki aspekti tiskarstva na ovim područjima

S otvorenja skupa (Manuel ANGELINI)
S otvorenja skupa (Manuel ANGELINI)

Međunarodni stručno-znanstveni skup "Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.)" održan je jučer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, koja je i organizator ovoga skupa uz suogranizaciju Državnog arhiva u Pazinu te koparske Središnje knjižnice Srečka Vilhara.

Važnost obitelji Coana

- Ove se godine obilježava 155. godišnjica utemeljenja prve tiskare u Istri, pod nazivom "Prima tipografia istriana", poznatija kao tiskara obitelji Coana, utemeljena u Rovinju 1859. godine. To u biti predstavlja ishodište kontinuiranog razvoja tiskane riječi u Istri, što je otvorilo put zavičajnom nakladništvu. No, ove se godine obilježava dvostruka godišnjica, prije 145 godina pokrenuta je tiskarska djelatnost u Puli, i to otvorenjem tiskare Seraschin, kazala je Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula prilikom otvorenja ovoga skupa.

Pozdravne riječi uputili su i dr. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, David Runco u ime Središnje knjižnice Srečka Vilhara iz Kopra, a kao predstavnik Grada Pule, obratila se pomoćnica pročelnice za kulturu Lidia Musi. Uslijedila su izlaganja brojnih stručnjaka koji su predstavili razne teme o tiskarstvu. Dr. Josip Stipanov, umirovljeni nekadašnji ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb imao je izlaganje naslovljeno "Tisak i društveni razvoj".

- Tisak, odnosno tiskana riječ označila je početak jednog razdoblja u povijesti čovjeka, društva i čovječanstva u cijelosti, koje prepoznatljivo traje i danas unatoč kasnijim nastancima drugih medija, tehnika i tehnologija, istaknuo je dr. Stipanov. Govoreći o "Istri u drugoj polovici 19. stoljeća: između statičnosti provincijskog života i dinamike modernizacije", dr. Marino Manin s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, istaknuo je "sagledavamo li povijest Istre s aspekta njezinih struktura, na institucionalnom planu možemo konstatirati da se od kasnog srednjeg ili početka novog vijeka do francuske uprave održava statutarno uređenje istarskih urbanih aglomeracija".

Dobrilin molitvenik

Marino Budicin iz rovinjskog Centra za povijesna istraživanja naglasio je važnost venecijanske braće Gaspara i Antonija Coane u Rovinju, gdje su donijeli i vlastitu tiskaru 1959. godine. Saznajemo i da se tiskara predstavila javnosti 1859. godine s pretiskom povijesnog romana "Origine delle feste veneziane" Giustine Reiner Michiel, a ubrzo je uslijedilo tiskanje prvih pravih istarskih novina, L'Istriano, od 14. veljače 1860. do 31. srpnja 1861. Mag. Petar Štoka iz koparske knjižnice Srečka Vilharija izlagao je o tiskarskoj djelatnosti u Kopru, dok se mr. Ilija Jakovljević usredotočio na "Razvoj crkvenog nakladništva u Istri".

- Najvažnija knjiga za Hrvate u Istri u 19. stoljeću bio je molitvenik "Otče, budi volja tvoja" iz 1854. godine biskupa Jurja Dobrile, koji je i danas uz određene promjene u liturgijskoj upotrebi, veli Jakovljević. Tiskarska i nakladnička djelatnost u Pazinu od 1910. do 2010. godine bila je tema Josipa Šiklića, ravnatelja Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Dr. Bruno Dobrić iz Sveučilišne knjižnice u Puli osvrnuo se na utjecaj austrougarske Ratne mornarice na razvoj nakladništva i tiskarstva u Puli od 1870. do 1918. godine. U drugoj polovici 19. stoljeća u Puli su modernizacijski procesi doveli do pokretanja nakladništva i tiskarstva na tri jezika: talijanskom, njemačkom i hrvatskom, a od 374 njemačkojezičnih publikacija, gotovo 250 svezaka objavila je austrougarska Ratna mornarica. Nadia Bužleta iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula u svome radu govori o višejezičnoj tiskarskoj produkciji pulskih tipografija u drugoj polovici 19. i prvim desetljećima 20. stoljeća. Visoka, 145. obljetnica prve hrvatske čitaonice u Puli tema je referata Nele Načinović, dok je tema Hendija Hrelje bila "Tiskarstvo u Istri u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća prema podacima iz arhivskog gradiva". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter