Raznolike vedute Imole Duška Marušića Čičija

Duško Marušić Čiči svake godine posvećuje izložbu gradovima pobratimima Pule
Duško Marušić Čiči svake godine posvećuje izložbu gradovima pobratimima Pule

U pulskoj galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u četvrtak je otvorena izložba fotografija poznatog pulskog umjetnika Duška Marušića Čičija naslovljena "Imola", a posvećena tom gradu, pulskom pobratimu od 1972. godine. Izložba je otvorena u povodu Dana grada Pule.

Duša grada

Čiči se predstavio s trideset fotografija nastalih prije dvije godine, a koje prikazuju brojne vedute toga grada, te njegova lica i naličja - interijere, eksterijere i sasvim obične, a opet tako posebne gradske vizure, ukratko dušu jednoga grada na sugestivan, lirski način.

- Naš dragi prijatelj i suradnik svake se godine predstavlja u drugom našem prostoru, prije dvije godine imao je izložbu u galeriji Amfiteatar, lani u Svetim srcima, a ove godine u galeriji C8. On svakodnevne trenutke i građevine pretvara u nešto zbilja posebno, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Pročelnica za pobratimljenja grada Imole Annalia Guglielmi kazala je da treba što više intenzivirati odnose između gradova pobratima te je posebno pohvalila Čičijeve radove.

Duško Marušić Čiči rekao je da još dva grada pobratima nije prikazao izložbom, a to su japanski Hekinan i Čabar, a nada se da će to uskoro učiniti. Zahvalio se svima onima koji su omogućili realizaciju ove njegove izložbe i posebno svojoj supruzi Sonji, koja je odradila 80 posto poslova oko svega toga.

Brojne nagrade

Nakon pozdravnih riječi pulske dogradonačelnice Elene Puh Belci, izložba je otvorena.

Duško Marušić Čiči rođen je u Puli, a od 1970-ih godina prošloga stoljeća profesionalno se bavi umjetničkom, reklamnom, life style i sofisticiranom urbanom fotografijom. Tridesetak je godina radio kao fotoreporter Večernjeg lista, a od 2010. zaposlen je kao fotoreporter u Pixsell Content Engine - Hrvatskoj news foto i video agenciji. Autor je brojnih fotografija u reprezentativnim nakladničkim projektima različita tematskog kruga, a u autorskoj nakladi objavio je Fotomonografiju Pule. Osebujnost i profinjenost fotografskog umijeća, vrhunska sprega umjetnosti i zanata donose mu mnoga priznanja i nagrade u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na više od stotinu skupnih te na 39 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Puli. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter