Raznolike teme obrađene na drukčiji način

Dekantiranje crnog vina - Fabijan Šantić, Stefano Mužina i Tomislav Sokač
Dekantiranje crnog vina - Fabijan Šantić, Stefano Mužina i Tomislav Sokač

Časopis La Ricerca rovinjskog Centra za povijesna istraživanja u svome broju 71 donosi raznolike priloge. Kako veli Nicolo' Sponza, "pišući povijest teritorija, proučavajući njezina brojna naličja, ponovnim otkrivanjem i revalorizacijom osoba i zbivanja, otkriva se da su neke od njih izbrisane, ponekad i namjerno, i to ne iz razloga jer nisu dostojni da budu proučavani, nego jer nezgodni. A u malim stvarima i pričama, kriju se velike povijesne priče, koje su i godinama kasnije zanimljive za istraživanja.

Zato i ovaj broj časopisa donosi zanimljive teme obrađene na novi način, uvijek interesantne i aktualne promatrane s raznih gledišta, stalno razotkrivajući zanimljive pojedinosti.

Rino Cigui se pozabavio kampanjom protiv malarije u Istri iz 1903. godine, a Ferruccio Calegari autor je eseja "Da Pagano a oggi:

architettura, universita e citta" (Od Pagana do danas: arhitektura, univerzitet i grad). Kontrolom istarske željezničke mreže u dvogodišnjem razdoblju 1919./20. bavi se Diego Han, dok se Alberto Zanetti Lorenzetti pozabavio Giacomom Fumisom, nasljednikom Gregoria Draghicchia pri gimnastičkom društvu iz Trsta.

Rad Franca Stenera posvećen je Egonu Medenu i njegovoj strasti prema nogometu, odnosno kako se igralo prije šezdeset godina.

Marisa Ferrara autorica je vijesti iz djelokruga rada i aktivnosti rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, a donosi i vijesti o novim knjigama i časopisima koje je knjižnica ovoga centra dobila, odnosno kojima je obogaćena.

Prilozi zastupljeni u ovome časopisu su izvorni znanstveni radovi, rezultat opsežnog istraživačkog rada i proučavanja raznih aspekata povijesti, posebice onih koji do sada nisu toliko analizirani i razmatrani. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter