Razmjena knjiga, vina Trapan i razgovor s gostima

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Puljani su u subotu na Portarati razmjenjivali knjige, kušali vina Trapan i razgovarali s brojnim gostima u sklopu programa priređenog u povodu kandidature Grada Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. Knjige, pretežito dječje, razmjenjivale su se pod geslom "Nešto donesi, nešto odnesi (i dobro se zabavi)", a one koje ne budu pronašle novog vlasnika, bit će donirane. Svoju su literaturu razmjenjivali i polaznici pulskih vrtića te pučkoškolci.

Program na Portarati vodili su Vlatka Kolarović i Boris Bjelica, ugostivši ove subote Ivana Putnika iz Srpskog kulturnog centra, Vesnu Planinc Boljun iz Europe Direct centra Pula, te Hassana Abdelghanija koji je predstavio program galerije Makina. Program na Portarati odvija se već drugu subotu zaredom, a trajat će osam tjedana, a možda i dulje.

- Tu smo da odgovaramo na pitanja građana o gradu kulture. Promovirat ćemo vinare, a iduće subote ugostit ćemo klapu Teranke, Tamaru Obrovac i Birikinu, te predstaviti gastro scenu, najavila je Kolarović. Uz ostalo, u razgovorima na Portarati moglo se čuti da Pula, sve i da ne postane europska kulturna prijestolnica, ima puno započetih projekata, među kojima je i demilitarizacija, tema koja je u Europi, rekla je Kolarović, još uvijek tabu.

- Prošlu godinu obilježili su velika migracijska kriza i teroristički napadi. Kultura ima odgovornost u trenutku kada jača mržnja i kada se zatvaraju granice. Kultura tu može odigrati ulogu koju ne može politika, kazala je Kolarović.

Bjelica je iduće subote u tunelima Zerostrassea najavio elektrokarneval na dva floora, a za goste koji dođu maskirani ulaznica će biti dvostruko jeftinija. Također je najavio festival Dimensions koji 24. kolovoza u Areni otvara Massive Attack, dok na Outlooku, koji počinje 31. kolovoza, nastupa Damian Marley, najmlađi sin reggae legende Boba Marleya. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter