Razmišljajmo o onome što jedemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preuzimanje odgovornosti za fizicko zdravlje neophodan je korak koji moramo poduzeti da bismo ocuvali imunitet i izbjegli bolesti, a uz to mogli svaki dan poceti s osmijehom, rekla je Spomenka Markovic na drugom dijelu predavanja pod nazivom "Živa hrana".

U prostoru Mjesnog odbora Veli Vrh prošlog je tjedna održan prvi, teorijski dio, nakon kojeg je uslijedio prakticni. Tako su brojni sudionici imali priliku kušati kašaste sokove, namaz od cicoke te izvrstan desert slican eurokremu. Velikiinteres izazvao je kod njih pristup prehrani prema kojemu trebamo razmišljati o onome što jedemo, biti zahvalni na tomu i uživati u svakom obroku.

Obroci se sastoje od miksanog povrca i voca, orašastih plodova, sjemenki i klica. S takvom vrstom prehrane treba poceti postupno da bi se želucana kiselina mogla prilagoditi, a dobrobit imaju i tijelo i duh. Iako postoje odredena razdoblja kada je ovakav nacin prehrane, makar kombiniran s jednim toplim obrokom dnevno, neophodan - primjerice djetinjstvo i vrijeme menopauze - u biti on predstavlja kvalitetan temelj za održanje zdravlja tijekom cijeloga života.

Bitno je i svakodnevno provoditi jutarnje cišcenje: u mlakoj vodi smiješati klincic, limun i žlicu meda te piti po tri decilitra napitka svakih 20 minuta.

Mnogo rijeci bilo je o klicama, osobito onima lucerne ili alfa alfa, koje su prema rijecima Markovic izuzetno ljekovite, a koristiti se mogu i za namaze, u kruhu i krekerima te kao dodatak salatama. Ono što bi pak treblo izbaciti iz prehrane su bijeli šecer i brašno te obicna sol.

"Što više budemo jeli žive hrane, to cemo manje jesti one kuhane, odnosno termicki obradene", zakljucila je Markovic.


Podijeli: Facebook Twiter