"Razmatra se" poskupljenje domova umirovljenika

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Domovi umirovljenika čiji je osnivač Istarska županija - a riječ je o pulskom "Alfredu Štigliću", rovinjskom "Domenico Pergolisu" te domovima u Raši i Novigradu - nisu poskupjeli, niti je donesena odluka o poskupljenju, potvrdila nam je jučer županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić.

Na pitanje hoće li domovi poskupjeti kao drugdje u Hrvatskoj, pročelnica Sonja Grozić Živolić odgovara: "Nismo to pitanje uvrstili u dnevni red, ali se u smislu planiranja nekih usluga i poslovanja sve opcije moraju razmatrati, pa tako i poskupljenje, no, ponavljam, zasad nema poskupljenja." Iz njenih se riječi može iščitati da će boravak u domu ipak poskupjeti kao u drugim domovima u Hrvatskoj čiji su osnivači županije.

Naime, mediji su jučer prenijeli vijest da je smještaj u domovima u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se cijene nisu mijenjale 14 godina, poskupio od 10 do 15 u višekrevetnim sobama, te od 20 do 23 posto u jednokrevetnim. Jednokrevetne sobe s balkonom poskupjele su za oko 600 kuna, pa sada koštaju 3.000 kuna i taj si "luksuz" može priuštiti samo dobrostojeći umirovljenik, onaj koji je za radnog vijeka bio na nekoj višoj poziciji. Ostala "sirotinja" možda neće imati ni za osnovni smještaj, a ostali će "domaši" raspolagati s još manjim iznosom ionako mršave mirovine. 

Sonja Grozić Živolić, međutim, opravdava potez nadležnih u susjednoj županiji, tvrdeći da je utemeljen na realnim činjenicama.

- Cijena tih domova već je godinama "zaustavljena". Osobama koje nemaju dovoljno sredstava rješenjem Centra za socijalnu skrb odobrava se smještaj u domu. No, neke bi druge osobe po svom socijalnom statusu mogle plaćati 100 kuna više. Sto kuna je puno i onome u domu, ali i onome tko živi u vlastitoj kući, pa sredstvima penzije mora pokriti puno veće troškove. Ovaj sustav nije pravedan prema onima koji godinama čekaju na smještaj u domu, gdje su možda oni koji imaju više prihoda nego oni koji su vani. Onima koji nemaju dovoljno vlastitih prihoda, a Centar utvrdi da postoji potreba za njihovo zbrinjavanje zbog trajno narušenog zdravlja jer im nitko drugi tu skrb ne može osigurati, država plaća smještaj u domu, rekla je Grozić Živolić.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter