Razlozi zašto biste trebali jesti jabuke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jabuka je kraljica jeseni i zato ne propustite zapoceti zdravu naviku da pojedete barem jednu jabuku dnevno.

Malo kalorija, puno vitamina
U jednoj vocki srednje velicine sadržano je cak cetiri grama topivog vlakna, što su velike kolicine za skromnu kolicinu kalorija što jabuku cini slatkim meduobrokom koji vas lako može zasititi. Vocka srednje velicine racuna se kao jedna šalica voca, pa ste, kad pojedete jednu jabuku, na dobrom putu da konzumirate preporucenu dnevnu dozu voca koja za odrasle osobe iznosi dvije šalice na prosjecnoj dijeti od 2.000 kalorija. Jabuke su dobar izbor vitamina C potrebnog za održavanje imuniteta tijela: jedna vocka osigurat ce vam 14 posto dnevne vrijednosti tog vitamina. Jabuka ce vas zasititi s malo kalorija, pa može pomoci u održavanju vitkosti.

Jaca srce, uništava kolesterol
Jedno je istraživanje utvrdilo kako su žene koje su konzumirale jabuku dnevno uspjele, uz mršavljenje i održavanje vitkosti, smanjiti kolesterol i markere koji su pokazivali srcane bolesti. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrstu vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srcanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprecavaju oksidaciju LDL kolesterola.

Borac protiv dijabetesa

Ljudi koji jedu jabuke mogu manje ce vjerojatno patiti od metabolickog sindroma, koktela simptoma povezanih s povecanim rizikom od srcanih bolesti i dijabetesa. Jedno je od istraživanja utvrdilo kako osobe koje redovito jedu jabuku imaju nižu razinu C-reaktivnog proteina, markera upale cija prisutnost u krvi upucuje na povecani rizik bolesti srca i dijabetesa.

Cini vas izdržljivim
Ako pojedete jabuku prije vježbanja, povecat cete izdržljivost za vrijeme vježbanja. Jabuka dostavlja u krv antioksidans kvercetin, koji potice izdržljivost tako što plucima daje više kisika na raspolaganje, piše Huffington Post.


Podijeli: Facebook Twiter