Različitosti kao veliko kulturno bogatstvo

Festival multikulturalnosti na pulskom Forumu (D. MEMEDOVIĆ)
Festival multikulturalnosti na pulskom Forumu (D. MEMEDOVIĆ)

Treći festival multikulturalnosti održan je u nedjelju u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima na pulskom Forumu, a nastupile su udruge koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice koje djeluju u Puli i Istri.

Festival je održan u povodu obilježavanja Dana Europe. Nakon pozdravnih riječi pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, istarskog župana Valtera Flega i dožupanice Giuseppine Rajko koji su napomenuli da Istra njeguje multikulturalnost i višejezičnost već jako dugo te da različitosti predstavljaju veliko bogatstvo, uslijedili su nastupi koje je pratila zainteresirana publika, a svi oni koji su prolazili Forumom zaustavljali bi se pogledati koju točku.

Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657 predstavilo se spletom crnogorskih kola i starim perojskim pojanjem, Zajednicu Albanaca Istarske županije predstavio je moćnom vokalnom izvedbom Patrik Andreja u pratnji Sandra Vešligaja te potom Alisa Bedžeti recitacijom. Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond" predstavilo se mađarskim plesovima, Zajednica Srba Istre čitanjem aforizama Mlađana Jorgića, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre uz upečatljiv glas Jasmine Makota koja je pjevala sevdalinku, te nadahnutu recitaciju Nermine Mezulić.

Različitim interpretacijama su se predstavile Demokratska zajednica Mađara Hrvatske - Udruga za Istru Pula i Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, a klub Srba Istarske županije glazbom, kao i Makedonsko kulturno društvo Sv. Kiril i Metodij". Potom su se predstavili Slovensko kulturno društvo Istra zborom Encijan i Udruga Roma Istre te predškolska ustanova dječji vrtić Vesela kuća - Asando Cher. Svi sudionici su zbog svog truda i angažmana ispraćeni aplauzima nazočnih.

Dječji folklorni susreti

Kulturno-umjetničko društvo Uljanik istovremeno je u Zajednici Talijana organizirao prve Dječje folklorne susrete. Susreti se održavaju u povodu obilježavanja Dana grada Pule, a uz KUD Uljanik nastupili su i njihovi gosti, članovi KUD-a Croatia iz Zagreba te Kulturno društvo Sveta Nedelja iz Svete Nedelje. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter