Razlaz zbog mobinga i nepravilnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljstvo radom Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije te nemogucnost ostvarenja zacrtanih i neophodnih ciljeva i zadataka razlozi su zbog kojih su 1. ožujka iz organizacije službeno istupili Društvo distroficara Istre (DDI), Udruga slijepih Istarske županije (USIŽ) te Udruga cerebralne paralize Istarske županije (UCPIŽ). Prethodno su savez napustili Civilni invalidi rata pa je broj clanica trenutno sveden na tri, što je još uvijek dovoljno za njegov opstanak.

- Slijepi su clanovi saveza od njegova osnutka. I prije je bilo odredenih problema, ali nakon dolaska nove garniture s Gvidom Radolovicem na celu blokiran je kompletan rad. Da nepravilnosti u radu predsjedništva postoje, dokazuje i kazna inspekcije rada od 33 tisuce kuna, koju ce savez morati platiti zbog povrede propisa iz Zakona o radu. Jedan od razloga ogorcenosti je i taj što je smjena bivše predsjednice Mirsade Budije zatražena nekorektno, kazao je predsjednik USIŽ-a Zlatko Kuftic na konferenciji za novinare održanoj u prostoru DDI-ja.

Njegov predsjednik, Davor Komar, objasnio je da odluke o razrješenju Budije te imenovanju Radolovica na mjesto predsjednika, a Borisa Jurevinija dopredsjednika, nisu pravovaljane zbog toga što je u tom periodu istekao mandat Civilnih invalida rata, odnosno nisu imali pravo glasa, što se prikrivalo. Takoder, naknadno je Jureviniju bilo izglasano nepovjerenje, ali on nije htio odstupiti.

Ostavku predsjednika su tražile i djelatnice saveza koje su kao razlog zahtjeva navodile mobing. Osim toga, Radolovica udruge terete i zbog grubog vrijedanja i prijetnji upucenih clanovima Upravnog odbora. Komar je dodao da je, iz nepoznatih razloga uništeno nešto što je bilo prekrasno i što je svoj procvat doživjelo upravo za vrijeme Budije.

Udruge planiraju oformiti novu organizaciju buduci da na taj nacin mogu lakše postici odredene ciljeve. Za sada pozivaju Grad Pulu, Istarsku županiju i Grad Vodnjan da dio sredstava namijenjenih savezu usmjere njima i tako podrže daljnje funkcioniranje. "Dosta je bilo bavljenja nama samima, jer mi smo tu da pomognemo našem clanstvu", jednoglasno su zakljucili predstavnici udruga.


Podijeli: Facebook Twiter