Razišli se prosvjednici u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici koji su se u nedjelju tijekom poslijepodneva okupili u središtu Sarajeva u večernjim satima su se razišli a promet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je normaliziran.

Prosvjedno okupljanje okončano je nakon informacije da su na slobodu pušteni sudionici ranijih prosvjeda koje je policija identificirala kao počinitelje nasilja i paleži.

"Deset prosvjednika koji su bili privedeni u Tužiteljstvo Sarajevske županije pušteno je", kazao je glasnogovornik tužiteljstva Alen Hamzić.

Ranije tijekom dana do 400 prosvjednika šetalo je od zgrade Predsjedništva BiH do policijske postaje te tužiteljstva i suda Sarajevske županije tražeći oslobađanje uhićenih prosvjednika.

Njihovo okupljanje proteklo je bez većih izgreda no oni su u više navrata blokirali prometnice i raskrižja u središtu grada sprečavajući prolazak vozila.

"Dolje vlada", uzvikivali su pred zgradom državnog predsjedništva u kojoj nema nikoga jer je teško oštećena u nasilju koje je izbilo u petak. Organizator prosvjeda je neformalna skupina građana koja je još u subotu iznijela zahtjeve za ostavkom vlade Federacije BiH te za puštanje na slobodu izgrednika koje je zbog nasilja i paljevina privela policija.

Prosvjedna okupljanja najavljena su i u Bihaću pred sjedištem županijske vlade čija se ostavka traži od četvrtka.

Većina političkih stranaka u BiH na prosvjede započete prošlog tjedna do sada je reagirala pozivima na smirivanje i otvaranje dijaloga koji bi doveo do rješenja problema. Jedan od načina izlaska iz sadašnje krize mogli bi biti i izvanredni izbori a iza takvog prijedloga stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio kako je to prijedlog koji će biti ponuđen i ostalim strankama koje imaju zastupnike u parlamentu BiH i mogu odlučiti o promjenama izbornog zakona. Jedino je tako moguće ubrzati provedbu općih izbora ranije najavljenih za listopad. "Mislim da narod želi promjenu vlasti. Da li ćemo na to čekati osam mjeseci ili ćemo to uraditi za tri mjeseca, pitanje je koje vjerojatno trebamo postaviti strankama u Republici Srpskoj... Mislim da to treba uraditi u roku od tri mjeseca", kazao je Izetbegović za TV 1.

Političari u RS do sada su krajnje suzdržano reagirali na prosvjede na teritoriju Federacije BiH potencirajući kako je bitno da se oni ne prenesu i na drugi entitet. Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako je "ponosan na građane RS jer nisu nasjeli na provokacije i dopustili prenošenje nemira iz FBiH" sugerirajući pri tom kako je na djelu neka vrsta urote čiji je krajnji cilj rušenje RS.

"Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebao eskalirano stanje iz FBiH na neki način prenijeti u RS", izjavio je Dodik.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Eldar Subašić u nedjelju je zanijekao mogućnost intervencije vojnih snaga Europske unije u sadašnjim okolnostima.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomat Valentin Inzko izjavio je prethodno za jedan austrijski list kako bi se u slučaju eskalacije stanja u BiH moglo razmisliti o slanju vojnih snaga Europske unije u tu zemlju. U razgovoru za list Kurier, Inzko je na pitanje "gori li Balkan" odgovorio niječno. Dodao je međutim kako su prosvjedi u BiH "najgore stanje od svršetka rata u Bosni i Hercegovini, od mirovnog sporazuma u Daytonu 1995. godine". "U utorak ćemo se o stanju savjetovati s međunarodnim upravljačkim odborom. Austrija će povećati broj svojih snaga u Bosni. Ako stanje eskalira, možda ćemo morati misliti na postrojbe EU. Ali ne sada", rekao je.

Prosvjedna šetnja, policajci skinuli kacige

Nekoliko stotina prosvjednika u Sarajevu u poslijepodnevnim je satima izvelo "šetnju" od jedne do druge institucije, da bi se nakon zgrade predsjedništva Bosne i Hercegovine i policijske postaje "Centar" zaustavili pred državnim odvjetništvom Sarajevske županije, a potom i pred Županijskim sudom, gdje su tražili puštanje na slobodu deset osoba uhićenih zbog sudjelovanja u nasilju i paleži tijekom nereda u petak.

Skupina u kojoj je bilo između 300 i 400 osoba oko sat vremena je blokirala promet pred državnim predsjedništvom, tražeći ostavku vlade Federacije BiH, da bi se potom premjestili pred policijsku upravu postavivši nove zahtjeve, ovoga puta za oslobađanje uhićenih prosvjednika.

Prilaz postaji zapriječila im je interventna policija, a nakon što su prosvjednici dobili obavijest da su desetorica uhićenih predani državnom odvjetniku radi dalje istrage, zaputili su se prema županijskom državnom odvjetniku te ondje nastavili tražiti oslobađanje uhićenika.

Iz državnog odvjetništva, gdje su pred prosvjednicima interventni policajci u znak dobre volje odložili kacige i štitove, prosvjedicima je poručeno da privedene traže na sudu.

Sva ova okupljanja protekla su bez sukoba s policajcima. Mirno je bilo i okupljanje oko dvije stotine sudionika prosvjeda održanih u Bihaću. Prosvjednici su ondje nastavili zahtijevati ostavku županijske vlade. Kao organizator tih prosvjeda po prvi puta se predstavila skupina pod nazivom "Bosansko proljeće".

"Mi smo predstavnici nezaposlenih i obespravljenih i samo tražimo svoja prava", kazala je u ime te skupine Aida Sejdić.

Najavljeno je da će idućeg tjedna prosvjedi biti nastavljeni, a županijska skupština uskoro bi trebala odlučiti o sudbini vlade.

Dvije suprotstavljene grupe prosvjednika u Bijeljini (RS)

Neka od raskrižja u središtu Sarajeva i u večernjim su satima u nedjelju bila blokirana, a promet vozilima sprečavale su skupine uglavnom mlađih osoba koje su tijekom dana sudjelovale u prosvjedima tražeći ostavku vlade Federacije Bosne i Hercegovine te puštanje iz pritvora onih prosvjednika koji su ranije privedeni zbog sudjelovanja u paleži i vandalizmu.

Na nekim ulicama oni su pokušavali postaviti i kontejnere da bi dodatno zapriječili promet. Nekoliko stotina prosvjednika tijekom poslijepodnevnih sati kružilo je glavnim gradom BiH zadržavši se najprije pred teško oštećenom zgradom Predsjedništva BiH, da bi potom otišli pred policijsku postaju, a zatim i pred županijsko tužiteljstvo i sud.

Osim nasumičnog blokiranja prometa, drugih izgreda niti sukoba s policijom nije bilo iako su interventni policajci bili u pripravnosti pred sjedištima pravosudnih tijela. Okupljanja je tijekom dana ponovno bilo u Bihaću. no i oni su protekli mirno.

Predsjednik vlade Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača tijekom dana je u Bihaću novinarima kazao da unatoč zahtjevima prosvjednika ne kani podnijeti ostavku odnosno da će to učiniti jedino pod uvjetom da ostavke podnesu i svi zastupnici u županijskoj skupštini.

Po prvi puta prosvjednici su izašli i na središnji trg u Bijeljini, koja se nalazi na sjeveru BiH, a u sastavu je Republike Srpske. Tamo su se međutim pojavile dvije skupine prosvjednika. Iz jedne su se čuli povici "Lopovi, lopovi", dok su iz druge, koja je prispjela naknadno, uzvikivali nacionalističke slogane poput "Ovo je Srbija". Sukobe između te dvije skupine prosvjednika spriječila je policija. (Hina, foto N. VILIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter