Razišli se partneri projekta "Brijuni rivijera"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danko Koncar, ranije poznat kao "kralj kroma", a danas kao pretendent za kupnju hrvatskih brodogradilišta, izašao je iz najveceg istarskog projekta - "Brijuni rivijere". U tom projektu je Koncar putem svoje tvrtke Kermas ulaganja bio partner Uljanik Plovidbi i Nijemcu Franzu Stanglu, koji je takoder odustao. No, direktor pulskog brodara Dragutin Pavletic je u izjavi danoj Slobodnoj Dalmaciji, koja je objavila cijelu pricu o tom poslovnom razlazu, dao naslutiti da bi se Uljanik Plovidba mogla samostalno javiti u trenutku otvaranja natjecaja. To znaci da Koncar posredno ipak ostaje u igri za "Brijuni rivijeru" jer je Kermas osmi najveci dionicar Plovidbe gdje posjeduje oko cetiri posto kapitala.

Inace, Koncar je posljednji koji se ukljucio u projekt "Brijuni rivijere". On je krajem prošle godine postao partner u tvrtki Istria Consult kojoj je 2007. pristupila Uljanik Plovidba. Tvrtku Istria Consult osnovao je Stangl Consult i natjecala se za koncesiju od 66 godina za otok Sv. Katarina i Mulimente, gdje bi se gradile dvije marine te niz urbanih i hotelskih sadržaja. To je investicija vrijedna 283 milijuna eura, što je tek dio od milijarde eura vrijednog projekta "Brijuni rivijera".

Obitelj Stangl je u Istri poznata po tvrtki Heli Yachts (danas Avangard Shipyards), za remont luksuznih jahti, koju su prije dvije godine prodali Rusima. Tvrtka posluje u prostorima Luke Pula od 1993. kada je zapocela gradnja jedrenjaka "Dat Helja" koji je potom preimenovan u "Galateu". Slobodna Dalmacija prenosi izjavu Franza Stangla koji je rekao da od investicije u "Brijuni rivijeru" diže ruke i da više ne želi investirati u projekt za koji nema nikakve garancije da ce se ikada i ostvariti.

Danko Koncar je u telefonskom razgovoru potvrdio Slobodnoj Dalmaciji da je odustao od projekta "Brijuni rivijera", a razlog je globalna kriza te cinjenica da se projekt predugo nije maknuo s mrtve tocke.


Podijeli: Facebook Twiter