Razina vode u Lonjskom polju pada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon višednevnog porasta vodostaja u Lonjskom polju razina vode je danas počela lagano opadati.

Zbog dijela starih i raskvašenih nasipa koji štite Preloščicu, Lukavac, Gušće, Svinjičko, Čigoč i druga sela na lijevoj savskoj obali, mještani strahuju da nasipi neće izdržati pritisak vode. Zbog toga su sve službe obrane i mještani angažirani u punjenju desetak tisuća vreća pijeskom i učvršćivanju nasipa. Mještani tvrde da je u retenciju nekontrolirano puštena prevelika količina savske vode, pa strahuju da nasipi neće izdržati. U tom bi slučaju voda došla nadomak Sisku.

- Stanje nije kritično, ali je teško i ozbiljno. Vodostaj retencije je čak opao dva centimetra. Nema kiše i vjetra, pa sam uvjeren da ćemo se uspješno obraniti. Budući da novi nasip od pet kilometara nije završen, vrećama se saniraju ugrožena mjesta na starom nasipu, rekao je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, nakon što je obišao ugroženo područje.

Uz ekipe Hrvatskih voda, Komunalca, dobrovoljnih vatrogasnih društava i Hrvatskih šuma u Svinjičkom je na punjenju vreća pijeskom angažirano i pedesetak mještana.

- Ne smijemo dopustiti da nas voda iznenadi, jer je to najviši vodostaj retencije dosad. Zbog toga su se svi spremno odazvali pozivu za punjenje vreća i njihovo odvoženje traktorima do nasipa, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Svinjičko Đuro Gajdek. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter