Razina izravne demokracije nezadovoljavajuća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dva i pol sata trajala je sinoć javna debata u "Dnevnom boravku" Rojca o razlozima i reperkusijama izbjegavanja mehanizama neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju na lokalnoj razini. Tribinu nazvanu "Strah od građana", s tezom kako bi jedna od temeljnih uloga jedinica lokalne samouprave trebala biti stvaranje mogućnosti za uključivanje građana u društveni i politički život u zajednici, organizirala je Zelena Istra u okviru projekta "Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša".

Nivo direktne demokracije nije zadovoljavajući

Spomenuta uloga jedinice lokalne samouprave nije ispunjena, u samom je uvodu konstatirao moderator Hrvoje Jurić, filozof i aktivist, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji je istaknuo da neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju predviđeno je i zakonom u kojem se definira da građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora građana, što se u praksi događa vrlo rijetko. Lokalna politika je škola demokracije, a mi konstantno padamo na tom ispitu, pojasnio je u svom podužem uvodu Hrvoje Jurić.

U raspravi su sudjelovali predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnik Aleksandar Matić, stručni suradnik za informiranje i protokol Grada Leonard Poropat, pulska povjerenica OraH-a Dragica Pršo, predsjednik pulskog ogranka SDP-a Danijel Ferić, predstavnik Inicijative za Muzil "Volim Pulu" Željko Marković, te Dušica Radojčić predsjednica Zelene Istre.

- U našem gradu nivo direktne demokracije nije zadovoljavajući jer gradska vlast manipulira građanima, a referendume bi trebalo legalizirati. E-konzultacije u našem se gradu koriste u druge svrhe, posebice u predizborno vrijeme, rekla je Pršo.

Da izravna demokracija zapravo nadopunjava i usavršava predstavničku, stav je Roberta Cveka, a raspisivanje referenduma za baš svaku odluku u Gradu, kaže, nema logike jer to iziskuje troškove. Leonard Poropat rekao je da upravo ovakve tribine idu u prilog participaciji građana u donošenju bitnih odluka za grad, u čijoj upravi, kaže, za to postoje mehanizmi.

Nema logike za referendum za svaku odluku

Danijel Ferić izravnu demokraciju definirao je kao dodatnu vrijednost politike koja se ostvaruje zajedno s građanima, i dodao kako je to zapravo demokratizacija demokracije. Željko Marković najveći problem vidi u tome što gradska vlast funkcionira po korporativnom modelu i što politička moć nije fokusirana na građanski potencijal već u strankama.

Uslijedilo je, očekivano, mnoštvo pitanja okupljenih. Građane je zanimalo kako funkcionira sustav e-Konzultacija Grada Pule, te što je s građanima koji se ne koriste internetom. Na račun gradske uprave servirano je pregršt kritika te da demokracija ne postoji jer ju ne dozvoljavaju i razvijaju, a iznova se na tribini aktualiziralo pitanje uređenja poluotoka Muzil. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter