Razigrani kitovi oko Crvenog otoka


Nemalo se iznenadila Tatjana Ban Bastijančić kad je u srijedu poslijepodne, oko 17 sati, ploveći na barci oko Crvenog otoka ugledala tri golema stvorenja u igri na površini mora. U prvi trenutak se učinilo da su delfini, no bili su preveliki za delfine. Kad je malo prišla bliže, imala je što vidjeti: tri golema kita, dužine oko 15 metara, izvodila su svoj ples.

- Riječima se ne može opisati taj veličanstven prizor. Moji prijatelji i ja bili smo počašćeni slikom i ovim doista nevjerojatnim iskustvom, kaže nam Tatjana, jedna od sretnica koja je čak 1,5 sati imala priliku uživati u promatranju golemih morskih divova. Kako kaže, njeno iskustvo započinje negdje iza 17 sati kada se u društvu dvoje prijatelja, s brodom uputila na otok sv. Andrija.

- Osjećali smo se tako odabrani što smo u prilici vidjeti kitove. Osobno, ovo mi je bilo prvo iskustvo, iako sam naknadno čula da su prije dvadesetak godina također uočeni u vodama Rovinja. Strah nije postojao, samo nada da će prizor trajati što duže. Pratili smo mlaz vode na pučini, najtiše što smo mogli. Opet se pojavio, ali ovog puta u društvu plivao je prema gradu.  Paru se pridružio još jedan kit, pa su sva trojica "zaplesala"  u moru ispred Park šume Zlatni rt. U tom trenutku cijeli je Rovinj znao za "neprijavljene" goste, pa se i veliki broj  brodova okupio. Osobno, to mi je već sve bilo previše, pa smo se nakon sat i pol vremena uživanja i gledanja kitova, koje smo srećom i snimili, udaljili, i doista punog srca zakoračili na kopno. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Video snimku kitova u rovinjskom akvatoriju možete pogledati ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter