Razigrani kaleidoskop rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polazeci od pretpostavke da je umjetnost itekako potrebna djeci, pulsko-labinski književnik Daniel Nacinovic sabrao je neke od svojih najpoznatijih prica i bajki za djecu te ih uz vlastite ilustracije objavio u tvrdo ukoricenoj knjizi na dvjestotinjak stranica jednostavnoga naslova - "Bajke".

Bajke i price u ovoj knjizi vec su ranije objavljivane u djecjim knjigama "Carobna harmonika", "Obale, masline i trgovi", "Burrra", "Belarmin, nebeski jahac", "Sretan Božic, Sybil", "Kravata Velog Jože", "Sony i Lanka", "Mali glagoljaši" i "More s pogledom na sobu".

Prvi put se u knjižnome zbiru objavljuju "Bajka o potonulim zvonicima" (autorov izvornik na talijanskom nalazi se u zbirci "Ur", a ovdje citamo Nacinovicev prepjev na hrvatski), "Kakadu', gospodar carobnoga otocja" (serijal objavljen u Ružmarinu, prilogu za djecu našeg lista prošle godine) te "Zubar iz Albadara" kao scenska razrada istoimene bajke.

Citajuci Nacinoviceve price-bajke, zahvaljujuci sugestivnim pjesnickim slikama koje možemo percipirati kao vizualne, ali i kao akusticne, ulazimo u nove svjetove, odnosno u neko sanjarsko raspoloženje. Upravo zbog kratkoce, jednostavnosti i jezgrovitosti, koja se ocituje u pjesnickoj, slikovitoj formi, citatelj nije definiran dobnim granicama.

Nacinovic je unutar djecje književnosti vec dobrano sagradio svoj stil sa svim nijansama, što se tu ocituje u bajkovitome uvijek zanimljivome i originalnom predstavljanju lokalne povijesti.

Knjiga je objavljena u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a urednik je mr. Boris Domagoj Biletic.


Podijeli: Facebook Twiter