Razigrana, neiskvarena umjetnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Goran Grofelnik, pulski slikar dugo prisutan na likovnoj sceni, samostalno se predstavlja izložbom MMIX u galeriji Multimedijalnog centra LUKA. Rijec je o radovima u kombiniranoj tehnici iz pretežno 2004. godine s kojima se prije samostalno predstavio u Vojvodini te o novijim radovima. «Grofelnik koristi slikarska i grafiterska izražajna sredstva, odnosno, pastozni namaz boje i sprej. Novost autorovog slikarskog idioma ukljucuje korištenje tekstilne tkanine cestog cvjetnog uzorka kao slikarske podloge", rekla je prilikom otvorenja povjesnicarka umjetnosti Branka Bencic.

Na otvorenju izložbe bio je i ?ula Šanta iz vojvodanskog udruženja likovnih umjetnosti, koji je Grofelnikovo slikarstvo okarakterizirao izrazom "srodan transavangardnim shvacanjima". Goran Grofelnik uistinu je interesantna osoba istarskog likovnog života. Njegov je rukopis, osim što je ludicki razigran i neiskvaren, vrlo prepoznatljiv. Poput neoimpresionista potraj 19. stoljeca, Grofelnik se služi beskompromisnim likovnom simbolikom u službi umjetnosti kao takve. Autor si je za cilj uzeo iskljucivo estetiku slike same za sebe. Bez dodatnih objašnjenja. Tematika je samo njemu znana. Fantazmagoricni su to bljeskovi nadrealnih imaginacija cija je simbolika srodna (americkoj) popartistickoj praksi. Blentave surle, cudnovati simboli slicni stiliziranim zvijezdama ili pentagramima, mrlje odnosno raster u vidu tockastih fleka grade lucidnu pricu autorove podsvijesti ili pak vizija iz euforicnih momenata. Sve skupa cini ga uistinu unikatnom osobnošcu domace likovne produkcije.

Goran Grofelnik roden je 1962. godine u Puli. Diplomirao je 1990. godine u Beogradu na Fakultetu za likovnu umjetnost u klasi profesora Momcila Antonovica, odsjek za slikarstvo. Uz slikarstvo se bavi i pedagoškim radom. Clan je HDLU Istre od 1991. godine. Izložba se može razgledati do 15. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter