Razgovorom do zadovoljavajućeg rješenja

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Završetak ovogodišnjeg Pulskog Foruma upriličen je jučer u foajeu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, a izvedena je predstava forum-kazališta "Robot". 

Predstava je to Udruge cerebralne paralize Istarske županije, a kao što je poznato, forum-kazalište donosi neki problem te razrađuje ga i uz pomoć publike traži rješenje. 

Kona ima 15 godina. Tipična je djevojčica: poželjna u društvu, simpatična, karizmatična. Oduvijek je voljela robote i robotiku, otkada je krenula u vrtić zanimanje su joj privukle te metalne stvarčice, nije provodila vrijeme uz Barbike. Tek je završila osnovnu školu i pred njome je vrlo važna odluka, ona o upisu srednje škole.  

Želja joj je upisati mehatroniku što bi joj omogućilo posao u toj branši. 

No, roditelji, preciznije otac ne odobravaju tu njezinu odluku, smatra da to nije prikladno zanimanje za jednu djevojku, te ne želi popustiti. Otac je naime smatrao da jednoj djevojci nije mjesto u branši koja je predviđena za muškarce. 

Predstava propituje pitanja o tome "što su to rodne odredbe? Zašto se kroz njih identificiramo? Kako one utječu na društvo i pojedinca? Koliko je svatko od nas rodno uvjetovan? Koja je naša uloga u društvu s obzirom na spol?" 

O svemu tome su vrlo uspješno progovorili Vid Bonča, Zoja i Mare Bulešić, Dominik Janović, Ana Hrvatin, kao i jokeri, ponovno Vid Bonča i Karlo Stipić, te voditelji Roberta Stevanović i Karlo Stipić. Scenograf je bio Valent Hrvatin. 

Potom su se hrabro i kreativno uključili i gledatelji iz publike, nastojeći čim bolje razriješiti tu situaciju. Kako nagovoriti oca da promijeni mišljenje? Kako ga navesti da drukčije razmišlja o svemu tome? Kako da se mama drukčije postavi, kako da izrazi svoje "ja" i da ne radi samo ono što suprug, glava obitelji od nje očekuje, a to su kućanski poslovi. 

Iz publike su ponudili razna rješenja, a među njima je prevladavalo ono dijaloga, i argumentiranog nagovaranja. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter