Razgovore o ugljenu zamijenile svađe oko novca

Plomin - sve manje se priča o ugljenu, a sve više o kunama (Srećko NIKETIĆ/CROPIX)
Plomin - sve manje se priča o ugljenu, a sve više o kunama (Srećko NIKETIĆ/CROPIX)

Na koordinaciji gradonačelnika Labina Tulija Demetlike (IDS) i načelnika četiriju općina na Labinštini još je u srpnju zaključeno da će se ići na debljanje lokalnih proračuna traženjem (od Vlade i HEP-a) udvostručenja i drukčije preraspodjele naknade za korištenje prostora elektrane te sufinanciranja mahom infrastrukturnih projekata, a tek su naknadno o tome počela raspravljati vijeća, svako sa svojim specijalnim prohtjevima.

Kost je, dakle, bačena, a pored toliko gladnih usta neizbježne su svađe. Vijeće Kršana, u ovoj priči na domaćem terenu jer je elektroenergetski kompleks najvećim dijelom u toj općini, najprije je požurilo u Prostornom planu uređenja elektranama u Plomin Luci jednoglasno ukinuti ograničenja za snagu i energent (koje još stanuju u županijskom PPU-u: kompleks od ukupno 335 MW i novi blok na plin), a potom i jasno poručiti da ne želi sa susjedima dijeliti tzv. energetsku rentu.

Dosad su naknadu za korištenje prostora elektrana primali Kršan (92 posto) i Grad Labin (8 posto), a prema prijedlogu spomenute koordinacije, Kršan bi od udvostručenog kolača dobivao polovicu, Labin 26, a općine Raša, Sv. Nedelja i Pićan po osam posto.

Iskru, međutim, sa strane potpaljuje i načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić (IDS) koji u priči o potencijalnim obeštećenima ne priznaje administrativne međe. Potvrdio nam je, naime, da je prošlog tjedna od čelnika HEP-a i Vlade službeno zatražio da razmotre mogućnost da i ta općina dobije dio tzv. energetske rente.

- Ako rentu traže općine koje su od elektrane udaljenije od naše, i mi na nju imamo pravo, bez obzira na to što nismo dio bivše općine Labin, kaže Mijandrušić, čijim bi tragom lako mogla i Mošćenička Draga jer je i njeno vijeće poslalo takve signale.

Klaudijo Lazarić (HSLS), potpredsjednik vijeća Kršana, poručuje, pak, da zaključke koordinacije lokalnih čelnika treba "baciti u smeće".

- Da smo normalna općina i da nam načelnik nije produžena ruka HEP-a, kao njegov bivši i budući zaposlenik, odavno bismo zahtijevali reviziju koeficijenta za obračun naknade za korištenje prostora elektrana, koji je zastario i obezvrijeđen, te ga vezali uz cijenu struje, dodao je.

Načelniku Sv. Nedelje Srećku Mohoroviću (nezavisna lista) neshvatljiva je, kako kaže, nesolidarnost koju iskazuju kršanski zastupnici protivljenjem raspodjeli tzv. energetske rente. "Na Labinštini živi 25 tisuća ljudi koji trpe posljedice rada elektrana, a žitelji naše općine su, uz one na Ripendi, i najizloženiji zagađenju. Ne dobivamo, međutim, ni lipe od rente već 12 godina. Vjerujem da će Vlada to riješiti i bez Kršana - ne može ta općina sama odlučivati o tome hoće li se naknada dijeliti, rekao je Mohorović. (Piše Igor RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter