Razgovor s hrabrim spasiocem iz Valbandona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno od priznanja za narociti pothvat u zaštiti i spašavanju na podrucju Hrvatske, koje dodjeljuje Državna uprava za zaštitu i spašavanje, primio je i policajac iz Valbandona Dinko Jankovic, a urucila ju je premijerka Jadranka Kosor.

Nagradu je zaslužio spašavajuci, izvan službe, iz vodene bujice svoju susjedu, 82-godišnju Jovanku Guconja. Buduci da je gospoda Guconja zbog teškog zdravstvenog stanja nakon mjesec dana preminula, Jankovic je nagradu posvetio upravo njoj.

Nakon što je u Valbandonu cijele noci s 24. na 25. rujna padala kiša, oko šest sati probudilo ga je lupanje na vratima, prisjetio se Jankovic tog dramaticnog jutra.

- Probudila me Jovankina kcer Milka i rekla mi da je kuca njene majke sva u vodi. Bujica puna granja i smeca divljala je kroz ulicu Lavanda, cak je nosila i automobil. Voda je odmah okružila Jovankinu kucicu jer se nalazi na najnižem dijelu Valbandona...Obukao sam ronilacko odijelo i cizmice i stavio pojas za ronjenje s deset kilograma olova, prica Jankovic. Jedva je otvorio vrata jer su ih iznutra blokirale stvari koje su plutale.

- Starica se uspjela popeti na stolicu, ne znam kako jer je inace hodala pomocu hodalice, i držala se za prozor bojeci se da je ne odnese hladna voda. Bila je slaba, promrzla i bespomocna. Posjeo sam je na željeznu pec, jedino suho mjesto u kuci koje nije plutalo, i pokrio sam je dekom, prica Jankovic. Uzeo je sjekiru iz dvorišta napipavši je u mutnoj vodi, te njome isjekao ogradu sa stražnje strane kako bi mogao otici preko drugog dvorišta i iznio staricu iz kuce na ledima u nosilima koja je napravio od plahte iz kuce.



Dinko je potom spasio od utapanja i susjedovog psa. Nije se bojao za sebe, kaže nam skromni Jankovic, bojao se tek da ce djelomicno poplavljena trafostanica ispred Jovankine kuce eksplodirati jer je bila pod naponom.

Dinko Jankovic, koji je inace iz Osijeka, u Istri živi 12 godina, po struci je elektrotehnicar, a u MUP-u je kao viši policijski inspektor trenutno zaposlen kao zapovjednik broda u Pomorskoj policiji. Usto završava za specijalista struke kondicijske pripreme sportaša na zagrebackom Kineziološkom fakultetu. Koautor je knjige "Sportsko penjanje", završio je i alpinisticki tecaj, a instruktor ronjenja je vec deset godina. Bio je i pripadnik Specijalne policije Orao Osijek i Bak Pula te Interventne jedinice policije Bak.


Podijeli: Facebook Twiter