"Razgovor" Ante Kuduza u MSUI-ju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba radova doajena hrvatske likovnosti Ante Kuduza naziva "Razgovor/A Conversation" otvorena je u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u staroj tiskari. Ova je izložba ujedno i prilika da se pulskoj likovnoj publici predstavi vrijedna donacija tog pokojnog akademskog slikara.

Naime, posredstvom sina Ante Kuduza, Igora, Muzej suvremene umjetnosti dobio je vrijednu donaciju ovog umjetnika. Donacijom su zastupljene sve bitne faze umjetnikova stvaralaštva, od "Kadra" šezdesetih godina, "Prostora" sedamdesetih, "Grada" i "Krajolika" osamdesetih i devedesetih pa sve do posljednjeg ciklusa "Graf". Donacija sadrži ukupno 35 grafika, crteža i objekata te jedini autorov animirani film.



U katalogu koji prati izložbu muzejski savjetnik Mladen Lucic navodi da je "o Kuduzu gotovo sve napisano. Pisala su probrana pera likovne kritike, njih malo, ali usudio bih se reci, za još manje publike koja bi te tekstove citala. Antu to nije smetalo. Izabrao je odavno svoj put daleko od svjetala pozornice, daleko od Red Carpeta, glamura ili, što je još bitnije, od trendova. Kuduza gledam kao izvjesnog samotnjaka, samozatajnog umjetnika koji umjetnost oprezno ispituje u cilju jasnih programskih nacela zadanih u samom pocetku njegova umjetnickog puta". (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter