Razgovarao sam s Cerarom pola sata, želimo dijalog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom razgovarao sam "dobrih pola sata" tijekom summita u Tallinu, a naš je cilj kroz zajednički dijalog i bolje razumijevanje međusobnih stajališta doći do rješenja za otvorena pitanja, kazao je u subotu u Zagrebu premijer Andrej Plenković.

"Ja i Miro smo jučer razgovarali dobrih pola sata na margini sastanka Europskog vijeća posvećenog digitalnoj ekonomiji, digitalnoj Europi i digitalnom društvu. Ono što je naš cilj je da kroz jedan dijalog, kroz bolje razumijevanje i stajalište Hrvatske i Slovenije nastavimo tražiti rješenje za otvorena granična  pitanja", kazao je Plenković na zagrebačkom Jarunu gdje je sudjelovao u obilježavanju Dana policije.

Hrvatski premijer odbio je komentirati polemiku slovenskog premijera i njegova ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, kojega je Cerar javno kritizirao u petak zbog oštrih stajališta prema Hrvatskoj ocijenivši da tim izjavama više koristi Hrvatskoj nego li Sloveniji.

"Ove već polako predizbornom atmosferom uvjetovane međusobne komentare koalicijskih partnera, to ćemo prepustiti našim kolegama u Sloveniji. Njima su izbori u lipnju", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je poziv Ceraru na razgovor i dalje otvoren te da će stručnjaci s obiju strana sljedećih tjedana međusobno razgovarati.

Plenković je ponovio da je hrvatsko stajalište u pitanju arbitraže oko granice sa Slovenijom ostalo nepromijenjeno, istaknuvši da je "hrvatska pozicija jasna" kada se radi o rješavanju graničnog pitanja sa susjednom zemljom koje nije riješeno proteklih 25 godina.

Hrvatska ne priznaje rješenje arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije jer smatra da je cijeli arbitražni proces nepovratno kontaminirala slovenska strana potajnim, nedopuštenim kontaktima svoje diplomatkinje s jednim od arbitražnih sudaca te inzistira na bilateralnom rješavanju graničnog pitanja, a Slovenija inzistira na provođenju arbitražne presude, u čemu posebno glasan i oštar ton izražava slovenski šef diplomacije Erjavec. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter