Razdor medu istarskim Bošnjacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici sedam nacionalnih zajednica - Labina, Vodnjana, Umaga, Pule, Kršana, Bujštine i Poreštine, na današnjoj konferenciji za novinare žestoko su se obrušili na nedavnu izjavu predsjednika Nacionale zajednice Bošnjaka Istre Senada Pršica koji je najavio kandidaturu clana NSBI-ja na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Tocnije, predstavnici navedenih bošnjackih nacionalnih zajednica iznijeli su niz tvrdnji kojima se iskazuje nepovjerenje predsjedniku županijske nacionalne zajednice.

Mirela Karic, predsjednica labinske Nacionalne zajednice Bošnjaka, iznijela je aktualno stanje u Bošnjackom korpusu Istre te je naglasila da su nedavni izbori za Vijece nacionalnih manjina u županiji, u kojima su apsolutnu vlast osvojile bošnjacke nacionalne zajednice Labina, Poreca i Umaga, jasno pokazali da Pršiceva Nacionalna zajednica Bošnjaka Istarske županije nema podršku.

- Jedini koji stvara zabunu u javnosti je Pršic. Tehnokratsko rukovodenje istarske Nacionalne zajednice Bošnjaka dovelo je do odbojnosti Bošnjaka prema toj asocijaciji. Zato su i osnovane, kao pravne osobe, nove zajednice u Labinu, Porecu i Umagu te Vodnjanu, Kršanu i Puli, a uskoro ce i u Rovinju, Raši i Buzetu. Jasno da se time delegitimizira NZBI, rekla je Karic.

Isto su nastavili i drugi predstavnici gradskih bošnjackih zajednica Sadik Muminovic, Jasmin Cehic, Džemal Saracevic i Faruk Kuric, koji su istaknuli Pršicevu samovolju za ostvarenje privatnih interesa. Naglasili su da ce svako politiziranje zajednice dovesti do njezinog rasula. Upozorili su i na nelegitimnost dosadašnjih skupština istarske zajednice te iskljucivanje neistomišljenika iz zajednice.

- Pršic i Šehanovic su Bošnjaci po profesiji i dosta nam je njihova korištenja nacionalnog predznaka za svoje privatne interese. Evidentno je da su neki dovoljni sami sebi, a ovdje su predstavnici sedam gradova koji su se drugacije organizirali da bi dostojno predstavljali Bošnjake koji žive u Istri, zakljuceno je na konferenciji. (G. ROJNIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter