Razdor među francuskim konzervativcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U psihodrami koju vodeća francuska oporbena stranka UMP proživljava od nedjelje, Jean-Francois Cope odbacio je u četvrtak prijedlog da bivši francuski premijer Alain Juppe posreduje u bespoštednom ratu između njega i Francoisa Fillona oko dužnosti predsjednika stranke.

"Ne. Ne vidim jasno što bi trebao biti predmet posredovanja", rekao je Cope za kanal Europe 1, piše agencija AFP. Fillon, koji je do svibnja bio premijer u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya, isprva je priznao poraz na izborima za predsjednika stranke održanima u nedjelju, a zatim ih je u srijedu osporio.

Ljutit što ga je pobijedio mlađi i tvrđi kandidat koji bi trebao biti kandidat za predsjedničke izbore 2017., Fillon je rekao da "UMP ne može djelovati na lažima". Zato je pozvao u pomoć partijskog veterana Alaina Juppea koji je rekao da će posredovati samo ako to žele obje strane, piše agencija Reuters.

Cope na to ne pristaje i najavljuje da bi čak mogao tužiti Fillona sudu. Francuski tisak jednoglasno je u četvrtak ismijao stranku UMP (Unija za narodni pokret) nazivajući unutarstranačke izbore "tragikomedijom".

Nevolje stranke desnog centra kritizirao je čak i desnici naklonjen dnevnik Le Figaro pozivajući da se što brže završi ta "patetična sapunica koja unizuje i politiku i političare". Razdor među konzervativcima ide na ruku stranci socijalista predsjednika Francoisa Hollandea koji je nizao gafove i čijoj vladi opada popularnost, napose pošto je u ponedjeljak agencija Fitch snizila Francuskoj kreditni rejting s trostrukog A na Aa1, piše Reuters.

Cope je Sarkozyjev učenik, a neki promatrači nagađaju da unutarstranačke borbe povećaavaju izglede da se Sarkozy vrati na čelno mjesto do izbora 2017. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter