Razbiti "zahrđali" odnos prema investicijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić jutros je u Hrvatskom saboru predstavio  Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, navodeći ga kao kvalitetnu platformu za promjenu nabolje "zahrđalog" odnosa države prema investicijama.

"Ovo je sustav koji je potpuno zahrđao, gdje su sve žile začepljene, gdje nitko ne želi donositi odluke, i taj sustav moramo razbijati. Ovaj zakon dobra je platforma da se to promijeni", poručio je Čačić.

Najavio je da će njegovo ministarstvo izaći sa strategijom kojom će jasno definirati nositelje i rokove investicijskih projekata.

"Ako ne napravimo pomak prema gore na ljestvici konkurentnosti onda, prosim lepo, možete me prozivati i imat ćete sve razloge za to jer je to moj posao", poručio je Čačić oporbi.

Zakon u tom smislu, naglasio je Čačić, donosi niz novosti, kroz poticanje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, pojednostavljenje administrativne procedure, posebno za velike projekte, te lakše odlučivanje.

Donošenje zakona pozdravio je i ministar poduzetništva Gordan Maras, naglasivši potrebu promjene odnosa prema investitorima.

Predloženi zakon, među ostalim, predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma.

U prvom se redu odnosi na ulaganja "mikropoduzetnika" od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta.

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9.000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto. 

Zakon predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje te potpore za usavršavanje radnika na novim radnim mjestima.

Ne zadrže li nova radna mjesta najmanje pet godina, poduzetnici koji su koristili poticaje novac će morati vratiti uz zateznu kamatu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter