Razbijena velika kriminalna mreža na internetu

Ilustracija (Reuters)
Ilustracija (Reuters)

SAD je u ponedjeljak objavio kako je uz pomoć više zemalja uništio veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na internetu koja je od žrtava otela više od sto milijuna dolara.

Maligni računalni programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su no njihov idejni tvorac ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi je i mogao bi uspostaviti novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa. Prema podacima kojima SAD raspolaže posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus je ulazio u računala žrtava preko e-mailova, pronalazio je financijske podatke s kojima je praznio njihove bankovne račune. Program Cryptolocker je pak preuzimao i šifrirao podatke s računala žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrirao. U akciji gašenja velike kriminalne mreže sudjelovale su i pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske, Ukrajine i Britanije a koordinator je bio europski centar za cyber kriminal u Haagu.

Programi su napali između 500 tisuća i milijun računala širom svijeta. Zeus je jedan od najuspješnijih računalnih programa za krađu dosad. Kriminalna je skupina uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u optjecaj programa iznudila za dešifriranje podataka 27 milijuna dolara od žrtava. Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Massachusettsu čije su istražni dosjei blokirani šifriranjem. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti u svibnju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter