Razbijena plava svjetlost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijski automobili s upaljenim rotacionim svjetlima preksinoc su docekali goste galerije Makina koji su došli pogledati performans i izložbu "V. M. Ray of Light" Dragane Sapanjoš. Scenu nalik onoj iz popularnih TV serija o zlocinima koji se rješavaju u laboratoriju (obavezno osvijetljenom neonkama u boji) upotpunio je "leš" umjetnice na podu galerije.

Prostor je bio oblijepljen prozirnim najlonima i cinio savršenu scenografiju za mahnitanje oštrim predmetima Hannibala Lectera ili Dextera Morgana. Scenu zlocina, osim organa reda i mira, pohodile su i individue s fotoaparatima i digitalnim kamerama, a neizbježan epilog bio je dolazak mrtvozornika i simbolicno uklanjanje tijela.



Publiku je u maloj prostoriji galerije docekala i voštana kocka koja se polagano topila i koja bi na kraju promjene agregatnog stanja trebala dopustiti probijanje zrake svjetlosti iz naslova performansa.

Performans i izložba "V. M. Ray of light" zapravo je drugi dio trilogije naziva "Vis Major: Bad Romance". Prvi dio "V. M. Good morning Mr. Dirac" predstavljen je krajem kolovoza tijekom novigradskog festivala Arterija. Treci i završni dio naziva "V. M. Alejandro" bit ce predstavljen u Šikutima 22. listopada.

Što se instalacije u Šikutima tice, tamo ce autorica prenijeti cvijece koje je bilo sastavni dio prvog dijela trilogije u Novigradu. Cvijece je trenutno zbrinuto u njenom studiju i polagano trune, a izložba-instalacija bit ce bazirana na mirisima. (B. VINCEK; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter