Razbijen lanac krijumcara ljudima, 7 uhicenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U višemjesecnoj akciji hrvatska i španjolska policija razbile su lanac krijumcara ljudima koji su na prijevaru vrbovali djevojke obecavajuci im posao u Španjolskoj, a zatim ih u pokrajini Kataloniji, po kojoj je akcija dobila naziv, prisiljavali na ulicnu prostituciju.

Ravnateljstvo hrvatske policije na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestilo je da je u akciji uhiceno sedmero hrvatskih državljana, clanova kriminalne skupine, a pronadene su tri djevojke iz Hrvatske žrtve "traffickinga". One su sada na sigurnom i pružena im je pomoc i zaštita, no sumnja se da je više djevojaka iz Hrvatske, Moldavije, Bugarske, Srbije i Ukrajine bilo prisiljeno na prostituciju, uglavnom u poznatome španjolskom ljetovalištu Lloret de Maru.

U Španjolskoj su uhicene tri osobe povezane s krijumcarskim lancem, a u hrvatskom dijelu istrage policija je otkrila i cakoveckog policajca i upravnog referenta iz medimurske Policijske uprave koji su jednom od osumnjicenih krijumcara odavali službene podatke iz MUP-ova informacijskog sustava. No, u Ravnateljstvu policije kažu da ti podaci nisu bili povezani sa samom akcijom "Catalunya". Dvojica osumnjicenih zaposlenika MUP-a udaljeni su s dužnosti.

Španjolska policija akciju je pocela pocetkom prošle godine, a njihovi kolege iz Hrvatske prve su informacije o kriminalnoj skupini prikupili lani u srpnju, nakon cega su se ukljucili i Interpol te Europol, a suradivali su i sa slovenskom i madarskom policijom jer su preko njihovih zemalja žrtve "traffickinga" odlazile u Španjolsku.

Sedmero hrvatskih državljana uhiceno je prošlog tjedna, a policija ih je prijavila zbog medunarodne prostitucije te zloporabe droga buduci da je u akciji zaplijenjeno i pola kilograma kokaina koji je prokrijumcaren iz Barcelone u Medimurje. Osumnjiceni su od prije poznati policiji po drugim kaznenim djelima.

Kriminalnu skupinu, uz hrvatske državljane, cinili su i državljani Ukrajine i Srbije, no, kako je recano, skupina nije povezana sa "Zemunskim klanom".

Svoje "hrvatske" žrtve skupina je tražila na podrucju Medimurja, Zagreba i Koprivnice. Pošto bi ih na prijevaru vrbovali obecavajuci im ugostiteljski posao u Španjolskoj, skupina je djevojkama organizirala prijevoz do Španjolske i smještaj. Ondje su djevojke prisiljavane na ulicnu prostituciju. Cijene njihovih seksualnih usluga kretale su se od 20 do 100 eura, a 70 posto zarade djevojke su morale davati svodnicima koji su ih stalno nadzirali i svaki dan psihicki i fizicki zlostavljali.

Španjolske vlasti vecu skupinu osumnjicenih uhitili su krajem prošle godine, kada je i pronadeno više djevojaka žrtva "traffickinga". Krajem sijecnja pak za dvojicom hrvatskih državljana raspisale su europski uhidbeni nalog, a za jednim i tjeralicu.

Španjolski policijski casnik za vezu u Hrvatskoj Gonzalo Jesus Navarro ustvrdio je kako je akcija "Catalunya" jasan primjer ucinkovite policijske suradnje.


Podijeli: Facebook Twiter