Razbijali prozore da bi mogli izaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Nicega se ne sjecam. Poginuo mi je prijatelj", takve recenice popracene suzama, šokom, jaucima i nevjericom brujale su u cekaonici i ispred Hitnog kirurškog odjela KBC-a Split nakon što se dogodila nezapamcena tragedija u Hrvatskim željeznicama.

Izlijetanje nagibnog vlaka s tracnica kraj Kaštela podiglo je noge sve raspoložive spasilacke, policijske i medicinske snage Splita, a cim je stigla vijest o nesreci ravnatelj KBC-a mobilizirao je sve lijecnicke ekipe te pozvao medicinsko osoblje koje je na godišnjem odmoru u Splitu ili bližoj okolici da se hitno javi u bolnicu.



– Kako ne volim nagibne vlakove, svom sam najboljem prijatelju poslao poruku "Pazi na zavoje" i spremao se otici na kolodvor po njega. Kad sam cuo za nesrecu, slao sam poruke i zvao, a kad nisam dobivao odgovore vjerovao sam da je u stanju šoka, kazao je pred Hitnim kirurškim Lovro Rumora, predsjednik Udruge zelenih Split, koji se zabrinuo i uputio u bolnicu gdje je stigao oko 13 sati.

– Dok sam se još nadao da cu ga vidjeti medu ranjenima, tu pred bolnicom jedna je gospoda rekla da je jedna tinejdžerica u vlaku ostala bez oca. Zle slutnje su se obistinile, moj prijatelj je poginuo, kazao nam je u šoku i u suzama Rumora koji je ostao u bolnici zbog Albe, cetrnaestogodišnje kcerke svog dragog prijatelja Emila Gaja.

– Strašno, ona je u šoku, što da je pitam, što da joj kažem, izgubila je oca... Jedino joj mogu pokušati pružiti ljubav i sucut. Još ne vjerujem da se sve to dogodilo, ispricao nam je vidno potreseni Rumora.

U vlaku se, prema informacijama, nalazila 91 osoba, a veci dio putnika bili su strani državljani i Zagrepcani, medu njima i dosta djece.

– Ne sjecam se dobro, sve je bilo brzo i još ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Nas troje smo putovali na odmor, nas dvoje imamo poneku ogrebotina i malo smo u šoku, ali još ne znamo što nam je s prijateljem koji je u sali. Sjecam se da sam poletio sam u zrak, a njemu se zabio komad stakla u rame. Ne znamo gdje su nam stvari, gdje cemo i što cemo sada, ispricao je mladi Švedanin.

– Prijateljica mi je ozlijedena, u nekoj od kirurških sala je, ne znam u kakvom je stanju, strašno, ne mogu vjerovati, kazala nam je djevojka iz Francuske. Jedan mladi Norvežanin u krvavoj odjeci, ali samo s par ogrebotina nam je samo u suzama kazao: "Ne mogu govoriti, preteško je".

– Razbijali smo prozore da možemo izaci, bilo je strašno. Osjetili smo da vlak ide prebrzo, onda se cula buka, vagon se nagnuo i onda je nastala panika, vriska, ispricao je jedan putnik iz Francuske.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je sinoc u splitskoj bolnici putnike nastradale u nesreci.

"Upravo sam obišla ozlijedene putnike i dvoje operiranih pacijenata. Uvjerila sam se da imaju punu skrb i njegu. Odmah sam zatražila istragu koja ce pokazati uzrok ove nesrece. Za nju se trebaju pronaci odgovorne osobe. Za sada je najvažnija briga o ozlijedenima", rekla je premijerka Kosor koja je 13 hospitaliziranih putnika obišla na nekoliko odjela, medu kojima i na Djecjoj kirurgiji.

Dodala je da su ostali neozlijedeni putnici iz nagibnog vlaka smješteni u hotelu. Izrazila je pri tom duboku sucut obiteljima poginulih i dodala da je osnovan krizni stožer u Hrvatskim željeznicama koji bi trebao otkriti uzroke nesrece. "Razna su nagadanja o tome zašto se tragedija dogodila. Nije na Vladi da o tome govori, no ja isto tako za kratko vrijeme ocekujem da cemo saznati istinu", rekla je premijerka.


Podijeli: Facebook Twiter