Raž umjesto laksativa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preparati laksativnog djelovanja polako dobivaju konkurenciju: nova finska studija dokazala je da svakodnevna konzumacija vlaknima bogatog raženog kruha ubrzava crijevnu peristaltiku, odnosno pražnjenje crijeva i do 40 posto brže nego laksativna sredstva.

Studija provedena na Sveucilištu u Helsinkiju otkrila je i "krivca" za takav ucinak: arabinoksilan, tvar koju raž sadržava u obilju, potice bakterijsku fermentaciju vlakana u debelom crijevu, omogucavajuci stvaranje kratkolancanih masnih kiselina. One, osim što ubrzavaju peristaltiku, snizuju i pH u crijevima onemogucujuci time enzimatsko djelovanje nekih patogenih bakterija te cuvajuci crijevnu ravnotežu.

S obzirom na to da je konstipacija problem koji muci gotovo 30 posto stanovnika zapadnog svijeta, sposobnost raži da osigurava 1,5 stolicu tjedno više nije zanemariva.


Podijeli: Facebook Twiter