Ravnopravnost ne dolazi sama po sebi

Snežana Andrejev Majcan i Ada Damjanac (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Snežana Andrejev Majcan i Ada Damjanac (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Sredinom veljače, u Saboru je izglasan novi izborni zakon kojim se po prvi puta štiti rodna kvota. Na listi mora biti 40 posto podzastupljenog spola, jer praksa je pokazala da žena ima najmanje u Saboru i na svim političkim funkcijama. Zakon o listama promijenjen je na inicijativu SDP-a, no na žalost nije usvojen tzv. zip sistem, da se muškarac i žena ravnopravno izmjenjuju na listi, jer za to još očito nije vrijeme, istaknula je saborska zastupnica SDP-a Ada Damjanac na konferenciji za novinare koju je sazvao Forum žena SDP-a Buzeta.

Uz opasku da podržava preferencijalni glas, Damjanac je poručila ženama da se aktiviraju, budu prepoznatljive jer od sugrađana mogu dobiti preferencijalni glas i neovisno na kojem se mjestu nalaze na listi mogu preskočiti sve kandidate.

Danom žena slave se velika povijesna ostvarenja na globalnoj razini te dokidanje rodne diskriminacije, no s godinama gubi se njegovo temeljno značenje, naglasila je predsjednica Foruma žena SDP-a Buzeta Snežana Andrejev Majcan. Danas se, rekla je, uglavnom sve svodi na poklanjanje ruža, izlaske na večeru, a nekada je Dan žena predstavljao napuštanje okova patrijarhata koji je žene stoljećima tretirao kao građane drugog reda.

- Iako je napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti vidljiv, mi članice Foruma žena SDP-a ne možemo biti zadovoljne. I dalje se moramo boriti za punu ravnopravnost i paritetnu zastupljenost na svim razinama političkog djelovanja kako bi se ostvarila, duboko smo uvjerene, društvena pravednost i bolji život za sve članove i članice našega društva. No maloj zastupljenosti žena dolazi kraj po novim pravilima sastavljanja biračkih lista tako da bi uskoro u svim tijelima moglo biti više žena. Primjerice u Buzetu od petnaest gradskih vijećnika četiri su žene, a u jedanaest peteročlanih mjesnih odbora također su svega četiri žene, istaknula je Andrejev Majcan.

- Drage žene u politici i one van politike, muške kolege će vas uskoro početi tražiti s obzirom će morati popunjavati liste ženama i to je prilika da se izborite i za ulazna mjesta umjesto da slavno držite začelja listi i budete ukrasni privjesak. Ravnopravnost ne dolazi sama po sebi, poručila je Andrejev Majcan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter