Ravnić: Tito je najveća hrvatska povijesna ličnost

Ima dosta i fažola i graha i pasulja (Z. STRAHINJA)
Ima dosta i fažola i graha i pasulja (Z. STRAHINJA)

"Tvornice radnicima" i "Druže Tito, mi ti se kunemo" samo su neke od parola koje su se mogle čuti ili pročitati u Fažani na Narodnom zboru u povodu Titovih dana. Mnoštvo koje se okupilo, uglavnom sastavljeno od predstavnika 12 istarskih društava "Josip Broz Tito", nosilo je prepoznatljive simbole iz doba Jugoslavije, poput petokraka, crvenih marama i pionirskih kapa. Skup je, zbog sudjelovanja Kulturnog društva "Tito" iz Izole - kako tvrdi njihov predsjednik Jadran Poje, jedinog takvog društva u Sloveniji - dobio karakter međunarodnog.

Emotivna "Colomba" i "Bella ciao"

Okupljenima su se obratili načelnica Fažane Ada Damjanac, predsjednik istarske Zajednice društava "Josip Broz Tito" Martin Matošević i predsjednik istarskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Tomislav Ravnić.

- Danas će na Bleiburgu pričati o stradanjima hrvatskih rodoljuba, ali neće govoriti da je u Drugom svjetskom ratu poginulo više od 50 milijuna ljudi i da su ustaše i četnici suodgovorni za ta stradanja. Fašističkim se zločincima nikada nećemo klanjati, poručio je Ravnić. Nazvavši Tita najvećom povijesnom ličnošću koju je dala Hrvatska, Ravnić je zaslužio ovacije publike.

U programu na roženicama je nastupio Drago Draguzet, a istarske narodne pjesme izvodio je trio Orlić - Glavaš - Mavrić pojačan Josipom Broskvarom. Fažanski muzičar Erik Balija otpjevao je emotivnu pjesmu "Colomba", zabranjivanu u vrijeme fašizma, a atmosferu je dodatno podigao izvedbom "Bandiere rosse" i "Belle ciao".

Deseterci o Mati Parlovu i Titu

Dok se na vojničkoj poljskoj kuhinji dovršavao fažol, a na obližnjem igralištu odigravao boćarski turnir, pjesme o Titu recitirali su Blaž Piton i Petar Škuflić. Božo Caković nasmijao je pak prisutne recitacijom deseteračkih stihova, koje je izvorno izvodio uz gusle, o pobjedi Mate Parlova u meču za svjetskog prvaka i Titovim čestitkama koje su uslijedile nakon toga.

Pred kraj oficijelnog programa Draguzet je šokirao okupljene riječima da ipak neće biti fažola kako je najavljeno. "Danas će biti i fažola i graha i pasulja!", našalio se Draguzet pozivajući sudionike na ručak. Podijeljeno je, kako smo saznali, više od 700 porcija.

Štafeta noćas u Fažani

Vrhunac proslave bio je dolazak štafete čiju je poruku u Fažani pročitao Radoslav Ilić Mrki iz Umaga, predsjednik Komunističke partije Hrvatske. Štafeta je krenula iz Kamnika u Sloveniji gdje je Tito radio, a nakon što prenoći u Fažani, nastavit će kroz Hrvatsku put Kuće cvijeća u Beogradu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter