Ravnic: Marasovic bi trebao psihijatru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godina iza nas bila je krizna, recesijska i izborna, a dobili smo što smo priželjkivali, pad HDZ-ove vladavine i dolazak na vlast lijeve opcije - Kukuriku koalicije, istaknuo je na zajednickoj godišnjoj sjednici clanova Skupštine i izvršnih odbora Edo Jerman, predsjednik Udruge antifašista Buzeta koja djeluje na buzetskom, laniškom i dijelu oprtaljske opcine i okuplja 1.049 clanova. Najmlademu je 14, a najstarijem 103 godine.

Rezimirajuci jednogodišnji rad, Jerman je ocijenio da su antifašisti djelovali u vremenu složenih društvenoekonomskih odnosa, u kojem je zemlja potonula u još veca zaduženja i ozbiljno se približila pragu dužnickog ropstva. Posljedice lopovske pljacke u pretvorbi i privatizacije došle su na naplatu.

Tajnik Rikard Percic najavio je da ce udruga i dalje ulagati dodatne napore, zajedno s ostalim istarskim SAB-ovima, da se u Vladi i Saboru konacno provedu odrednice Deklaracije o antifašizmu usvojene u Saboru prije sedam godina, te podržati svako nastojanje da se zaštite prava boraca, stecena njihovim sudjelovanjem na strani medunarodne antifašisticke koalicije u II. svjetskom ratu.

U ovoj godini buzetski antifašisti, uz ostalo planiraju pristupiti realizaciji druge faze uredenja centralnog spomenika palim borcima i buzetskim velikanima u Spomen-parku Buzeta te realizirati zahtjeve da se vrate nazivi osnovnoj školi u Rocu - "Edo Nemarnik" te srednjoj školi u Buzetu "Anton Cerovac Tonic".

Predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca i antifašista i potpredsjednik republickog SAB-a Tomislav Ravnic podsjetio je da je krajem prošlog tjedna obilježena obljetnica sjecanja na žrtve fašizma koju je medunarodna zajednica uvela kao dan sjecanja na 27. sijecnja, kada su sovjetske trupe oslobodile Auschwitz, ujedno kao dan sjecanja na holokaust u II. svjetskom ratu.

- Kada je general Eisenhower drugi dan nakon završetka rata u Njemackoj posjetio jedan koncentracijski logor smrti, izjavio je tada da ima gadova koji ce jednog dana reci da se sve to nije desilo. Uistinu ih ima i danas. Zastupnik Dujomir Marasovic izjavio je neki dan u Saboru da nisu Tito i partizani oslobodili Dalmaciju, vec Pavelic i NDH. Sram da ga bude. Trebalo bi ga poslati na psihijatrijski pregled. Mogu li takvi ljudi biti u Saboru i glasati o našim sudbinama, upitao je Ravnic. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter