Ravnić: Kućibreg je ogledalo ljudske savjesti

Obilježavanje 69. obljetnice slavne bitke NOB-a kod Kućibrega
Obilježavanje 69. obljetnice slavne bitke NOB-a kod Kućibrega

Uz spomenik kod Kućibrega velikim je komemorativnim narodnim zborom obilježena 69. godišnjica slavne bitke NOB-a u kojoj su se, na tom teritoriju na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine partizani II. brigade 43. istarske divizije, talijanskog bataljuna "Alma Vivoda" iz Muggie i prištabske jedinice Koparske komande suprotstavili znatno nadmoćnijem neprijatelju. U toj je borbi poginulo 85 boraca, a na istom teritoriju u približno dva mjeseca život izgubilo 120 partizana i antifašista.

Na zboru su se okupili brojni antifašisti iz Hrvatske, Slovenije i Italije, preživjeli sudionici te bitke i NOR-a, članovi njihovih obitelji, predstavnici općina i gradova Bujštine, slovenskog primorja i Muggie, boračkih i društvenih organizacija te mnogi drugi koji su odali počast poginulim borcima i antifašistima te sudionicima i žrtvama Domovinskog rata.

Među njima su bili slovenska ministrica Tina Komel, saborski zastupnik i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, potpredsjednica udruge boraca Italije Stanka Hrovatin, predsjednik Komisije za mednarodne odnose Štefan Cigoi i poslanec Državnega zbora Slovenije Jerko Čehovin, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, podžupan Općine Kopar Danijel Cep i gradonačelnik Muggije Nerio Nesladek.

- Kućibreg s razlogom privlači širu pažnju, ogledalo je i pozornica ljudske savjesti. Simbol je opstojnosti, zajedništva i antifašističke fratelance naroda ovih prostora, kovane nadljudskom patnjom u vihoru najveće katastrofe čovječanstva - Drugog svjetskog rata, komemorativni praznik visoke časti, pouka i poruka, kojeg s uzvišenim poštovanjem i dužnim pijetetom prema zajedničkim žrtvama ponosno obilježavamo, kazao je Ravnić.

Naglasio je, međutim, i da veliki manipulatori poviješću čine sve da inkriminiraju slavnu NOB, pokušavajući ponovno ispisati povijest 2. svjetskog rata s ciljem poljepšavanja svoje zločinačke prošlosti. (Napisala i snimila K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter