Ravnic: Bez NOB-a Karamarku bi trebao pašaporat za doci u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

25. vojno-pozadinska stanica djelovala je sve do oslobodenja i do sjedinjenja s hrvatskom domovinom, na temelju Pazinskih odluka i politike koju je vodio drug Tito kako za vrijeme rata, tako i poslije oslobodenja, sve do Pariškog sporazuma o miru i Osimskih sporazuma cije povijesne vrijednosti i zakonitosti više nitko ne može promijeniti.

To je naša zemlja, ta draga Istra, samo je naša i naša ce ostati. Ne želimo rat, želimo Europu kojoj vjekovima smo pripadali po kulturi, suživotu koji nas je ujedinjavao i u tom jedinstvu želimo živjeti, graditi našu zemlju onako kako smo je znali graditi poslije 50-ih godina.

Želimo ustroj države kakvu smo zaslužili, za kakvu su se naši narodi borili, ravnopravnu za svakoga, za svakoga da bude zaposlenja da bi svaki mogao živjeti od svoga rada, a nažalost pod ovom vlašcu toga nema, rekao je Božo Štifanic, predsjednik porecke Udruge antifašistickih boraca i antifašista pred dvjestotinjak okupljenih u nedjelju na obilježavanju godišnjice smrti Viktora Labinca na Vrbanovici kraj Kaštelira.



Na tom je mjestu u Drugom svjetskom ratu bila smještena 25. partizanska vojno-pozadinska stanica, gdje je prije 67. godina poginuo njen prvi borac, Viktor Labinac. Tom je prigodom na spomen-obilježje palom partizanu položen vijenac. Štifanic je kritizirao i aktualne politicke i gospodarske prilike u zemlji te prilike u kojima danas žive borci NOB-a.

- Moramo i danas ukazati da nisu sadašnjim stanjem zadovoljni borci kojima je oduzeto pravo na zasluženu mirovinu, zdravstveno osiguranje, a da ne govorimo o velikom broju nezaposlenih, omladine bez perspektive za daljnji razvoj, zaposlenje i pravo na ono što rade i zarade, jer ih poslodavci mogu izbaciti na ulicu kad im se to prohtije, naglasio je Štifanic.

Tomislav Ravnic, predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca kritizirao je širenje mržnje prema Titu.

- Tu mislim na ministra Karamarka, da li on zna da nije bilo druga Tita i NOB-a da bi njemu danas za doci u Istru trebao pašaporat? Trebalo bi ga prijaviti za širenje mržnje, rekao je Ravnic i dobio aplauz iz publike. Ravnic je napomenuo da se danas polaže cvijece na spomenike poginulih ustaša.

Prisutnima su se obratile i Sanja Žužic i Patrizia Zenaro, donacelnice opcine Tar-Vabriga, pokrovitelja ovogodišnjeg susreta, te Miro Sošic, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Druženje na Vrbanovici upotpunila je glazba Zajednice Talijana iz Vižinade, te nastupi djecjeg zbora Iskrice i vokalne skupine I paesani. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter