Ravnatelji lučkih uprava sami si povećali plaće

Lučke uprave u Istri imaju više prihode koje odsad troše na plaće ravnatelja
Lučke uprave u Istri imaju više prihode koje odsad troše na plaće ravnatelja

Ravnatelji pet istarskih lučkih uprava bogatiji su mjesečno za oko dvije tisuće kuna. Istarska županija povisila im je koeficijent plaća pa sad umjesto 13.362 primaju 15.720 kuna bruto, odnosno oko 12,5 tisuća neto. Iz Kabineta župana odgovaraju da su usvojili inicijativu koordinacije ravnatelja lučkih uprava. Ispada da su sami ravnatelji predložili vlastito povećanje plaća, a da je Županija to prihvatila.

- Imajući u vidu koeficijente ravnatelja ostalih javnih ustanova u Istarskoj županiji (Natura Histrica, Zavod za prostorno uređenje, Vatrogasna zajednica), smatramo da je prihvatljiv prijedlog zaključka o izjednačavanju koeficijenata. Pored toga, osnova za povećanje koeficijenta temelji se na znatno povećanoj odgovornosti ravnatelja na planu izgradnje, gospodarenja i održavanja luka javnog prometa, kao i provođenju godišnjih financijskih planova razvoja, navodi se u odgovoru iz Županije.

Drugi zaposlenici u lučkim uprava Pula, Poreč, Umag-Novigrad, Rovinj i Rabac, međutim, nisu te sreće kao njihovi ravnatelji. Nova sistematizacija, odnosno viši koeficijent, a time i veća plaća, odnosi se isključivo na ravnatelje.

- Lučke uprave imaju svoje vlastite prihode, koji se iz godine u godinu povećavaju sukladno većem obujmu posla, pa ovo povećanje koeficijenta ne opterećuje proračun Istarske županije, piše u odgovoru koji smo zaprimili iz Kabineta župana.

Nejasno je onda zašto i ostali zaposlenici ne mogu okusiti te povećane prihode od kojih se financiraju plaće njihovih nadređenih. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter