Ravnatelj Babić: Želio sam učenicima dati šansu

Smijenjeni ravnatelj Anto Babić (Goran ŠEBELIĆ/Cropix)
Smijenjeni ravnatelj Anto Babić (Goran ŠEBELIĆ/Cropix)

Među imenima 14 ravnatelja za koje je Ministarstvo obrazovanja pokrenulo postupak razrješenja zbog nepravilnosti pri upisu u prve razrede, osvanulo je i ono Ante Babića, ravnatelja Strukovne škole Pula. Ta je vijest izazvala opće čuđenje svih koji poznaju rad ovog ravnatelja koji je 21 godinu na čelu ove ustanove.

Kako je utvrdila prosvjetna inspekcija, u ovoj je školi sedam učenika upisano iako nisu prešli minimalni upisni prag - jedan u zanimanje kozmetičara, a šest u razred tehničara nutricionista.

Riječ je o četverogodišnjim strukovnim programima koji za upis traže minimalno 36 bodova, a ovim je učenicima nedostajalo od 2 do 5 bodova. Inspekcija je kontrolirala upise u 118 srednjih škola u Hrvatskoj, u njih 27 utvrđene su nepravilnosti, a u 14 teške povreda propisa, čime je Strukovna škola stavljena uz bok onih gdje su učenici upisivani i preko veze.

Ravnatelj Babić ne bježi od toga da je pogriješio, ali smatra da se davanje šansi učenicima koji nemaju dovoljno bodova za upisivanje željenog smjera, a da se pri tome ne uskraćuje pravo upisa drugim učenicima, ne smije uspoređivati sa slučajevima korupcije.

- Mladima u četrnaestoj godini života, iako ne prelaze upisni prag, ne može se odbiti šansa za obrazovanje, pogotovo ako se tom prilikom ne oštećuje društvo, već se pridonosi razvoju zajednice jer je i u tim mladima budućnost Hrvatske, rekao je Babić.

Iako podržava ministra u uvođenju e-upisa kojim će se ovakve situacije u budućnosti izbjeći, upozorava da tehnologija ne može uvijek zamijeniti čovjeka koji mora uzeti u obzir i marginalne slučajeve s kojima se oni u školi svakodnevno susreću u radu s djecom.

- Etički i moralno svjestan, spreman sam odgovarati za svoj svakodnevni rad pri obnašanju funkcije ravnatelja pogotovo u slučajevima kad je bilo potrebno kršiti propis da bi se dala prilika mladima da grade svoju budućnost. Nadam se da će učenici imati mogućnost pokazati djelom da su zaslužili tu šansu, istaknuo je.

Kako saznajemo, ovih će sedam učenika moći nastaviti školovanje u razredu koji su upisali jer su iz Ministarstva zaključili da ih je sada prekasno prebacivati u trogodišnje škole.

Za ravnatelja Babića svi nastavnici imaju samo riječi hvale, kažu da je dobar čovjek, ne samo stručnjak u svojem radu, uvijek spreman na suradnju sa svima.

Uostalom, dodaju, nije to učinio da bi se okoristio, već da bi omogućio učenicima da se školuju u četverogodišnjem programu. Babić sljedeće godine u kolovozu odlazi u mirovinu te su njegovi kolege složni da nije zaslužio s takvom ljagom završiti svoju karijeru.

Stoga je školski kolektiv uputio prosvjedno pismo Jovanoviću, a o svemu su obavijestili i predsjednika države. Ističu da su s odlukom o upisu sedmero učenika bili suglasni svi - Nastavničko vijeće, Upisno povjerenstvo i Školski odbor.

- Da je naš ravnatelj bilo kada na bilo koji način ugrozio prava bilo kojeg učenika, ovo pismo ne bi bilo napisano. Ne znači da ne treba biti sankcija, ali ne na način kao prema ravnateljima koji su na štetu učenika s odgovarajućim brojem bodova primili one ispod bodovnog praga. To se u našoj školi nikada nije dogodilo, pišu djelatnici Strukovne škole.

Napominju da je tijekom njegova ravnateljstva škola postigla brojne uspjehe, godinama učenici tekstilci i kozmetičari na državnim natjecanjima osvajaju jedno od tri prva mjesta, a ovo je i prva škola u Hrvatskoj koja provodi preventivne i edukativne radionice seksualnog odgoja. Kao krunu njegova rada navode da je Babić bio na čelu tima koji je izradio projekt i školi nedavno pribavio 192.000 eura iz EU-fonda. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter