Raul Castro ponovno izabran za predsjednika Kube

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raul Castro ponovo je u nedjelju izabran za predsjednika Kube, na dužnost na kojoj je naslijedio bolesnog i onemoćalog brata Fidela, prenijela je agencija AFP.

Raul Castro (81) privremeni šef države postao je 2006. kada se razbolio njegov brat Fidel, vođa Kubanske revolucije, a parlament ga je službeno potvrdio 2008. Potpredsjednik vlade postao je Miguel Diaz-Canel, po struci elektroinženjer, bivši ministar obrazovanja i vjerojatno Castrov politički nasljednik.

Novi mandat Raulu Castru dao je na zasjedanju u nedjelju novi saziv Kubanske narodne skupštine izabran 3. veljače, u kojem komunisti nemaju oporbu.

Kao predsjednik, Castro je provodio pragmatičniju politiku od brata Fidela. Poduzeo je važne, iako postupne reforme. Među ostalim, dopustio je Kubancima da prodaju i kupuju automobile i kuće, mobitele i računala, povećao prostor privatnim inicijativama, ublažio uvjete za dobivanje dozvola za napuštanje zemlje. Pokrenuo strukturalne reforme kojima uvodi tržišnu ekonomiju u državni sustav. U drugome mandatu Raul Castro treba nastaviti modernizirati kubanski gospodarski sustav naslijeđen od sovjetskog modela 80-ih koji je na rubu bankrota.

Politički, međutim, nije se promijenilo gotovo ništa. Komunistička partija je i dalje jedina dozvoljena i, po Castru, tako će i ostati. Većina najvažnijih političkih funkcija i dalje je u rukama stare garde. Oporba, koja djeluje samo u egzilu, Castrove reforme naziva "mrvicama".

Castru bi ovo mogao biti posljednji mandat. On sam želi uvesti ograničenje sudjelovanja u vlasti na dva mandata, a u petak je tijekom sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, napola u šali, rekao da će 2018. kada će mu biti 86 godina biti prestar da nastavi dalje u politici. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter