"Ratovi zvijezda" snimat će se u Dubrovniku


Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar potvrdio je jučer Hini informaciju o kojoj se već nekoliko mjeseci nagađa - novi nastavak planetarno popularne filmske franšize "Ratovi zvijezda" snimat će se od 9. ožujka u Dubrovniku.

"Napokon smo prošli tu muku - puknuti, a ne progovoriti". Mjesecima traju pripreme za to snimanje, no zbog disneyevske korporacijsko-političke taktike nisu se mogle davati službene objave", rekao je Hribar.

Osmi nastavak snimat će se u Dubrovniku desetak dana, no Hribar ističe kako je riječ o dosad najvećoj potrošnji, ulaganju od oko pet-šest milijuna dolara, što će biti jedan od najvećih i najskupljih projekata po danu snimanja.

Djelatnost koja proizvodi

"Nakon tog snimanja Dubrovnik više neće biti samo najljepši grad na svijetu, nego će postati najljepši i u kozmosu", ocijenio je Hribar, izrazivši uvjerenje kako će doprinijeti još većoj reputaciji tog grada kao atraktivne turističke destinacije.

Hribar smatra kako je odluka da se takav projekt snima u Hrvatskoj posljedica dosadašnjih uspješnih suradnji u okviru sustava poticaja, na čelu s "Igrama prijestolja", koje su Hrvatskoj donijele skoro sto milijuna kuna, reputaciju i niz važnih poslova.

Podsjetivši da je s dosadašnjim poticajima generiran prihod od oko 330 kuna, Hribar kaže kako je riječ o industriji koja unosi u proračun više nego što se za nju izdvaja.

"Imamo osjećaj da smo korisni građani i bavimo se djelatnošću koja ne troši, nego proizvodi. Kažu da u najtežoj krizi grobari i pekari ne mogu propasti, čini se da je filmska industrija treća takva djelatnost", dodao je.

Vrhunska usluga i atraktivne lokacije

Po njegovim riječima, važno je što se Hrvatska jako dobro postavila na sceni filmskih poticaja, pruživši vrhunsku uslugu, atraktivne lokacije i, kada je riječ o tom području, tečnu i hitru administraciju.

Hribar, koji je trenutno na Berlinaleu, očekuje da će novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću snimanje "Ratova zvijezda" u Hrvatskoj biti s jedne strane prilika, a s druge i obaveza, s obzirom na osiguravanje proračunskih sredstava. "Ministar će se morati dosta angažirati oko toga jer je javna uprava zbog izbora već pet mjeseci u 'state modeu'", ustvrdio je.

"To je prilika da se bavimo sadašnjim problemima i izađemo iz rata 1945. i preselimo se u zvjezdane ratove", zaključio je Hribar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter