Ratovi zvijezda: Silu odabrao i Đelo Hadžiselimović

Prizor iz filma
Prizor iz filma

Nije da se sila budi, već se sila u Lijepoj Našoj probudila, i to u utorak navečer, barem za ono malo sretnika koji su imali pozivnicu pa nazočili hrvatskoj premijeri još jednog nastavka bezvremenske svemirske filmske sage pod naslovom "Ratovi zvijezda - Sila se budi"! Doduše, nije baš da je na projekciju došlo previše fanova odjevenih u kostime svojih omiljenih junaka, zasvijetlio je u mraku tek pokoji svjetlosni mač i bljesnula tek pokoja frizura po kojoj se princeza Leia poznaje, ali je zato evidentna bila istina da se štovanje Ratova zvijezda prenosi koljena na koljeno, sa oca na sina ili kćer, ako već i genetika nije učinila svoje.

Tata je "kriv"

Mač u ruci ima Dora Jurić Ihas. Otac joj u ruci ima velike kokice. U odori je, ako se nižepotpisani ne vara, Obi Vana. Godina ima 12, a štovanje sage počelo je s devet. I dakako, tata je taj koji ju je na film "navukao".

- Sve sam gledala, svaku epizodu po tri puta. A najdraži dio mi je "Imperija uzvraća udarac" - kazuje nam Dora Jurić Ihas.

I majstor od svega što s računalom ima veze, Marko Rakar, na premijeru je došao sa sinom Filipom. Na pitanje što ga je dovelo, kaže:

- Odrasli smo uz "Ratove zvijezda" i "Zvjezdane staze".

To su 34 godine, u biti cijeli život. No, u te 34 godine sve je otišlo put naprijed. Koliko ova franšiza, ovaj novi nastavak može ići naprijed?

- Ne znam. Čitao sam jutros prve kritike američke premijera i kažu da je ovo više nego dostojan nastavak, da je puno  iznenađenja i da nećemo iz kina izaći razočarani - veli Rakar pred samu projekciju.

Kostim, mač, sve kako svjetskoj premijeri dolikuje, imala je Katarina Jakšić. Kapa do poda, jer maski je trebalo biti i više.

- Zašto ne!? Trebali bi se svi kostimirati. Tako je puno bolje. Uživimo se puno bolje - pojašnjava.

I bome, izgleda opako.

- Ma da!? Haha, to je i bio cilj. Fan sam od malena. Sa šest, sedam godina sam počela s tatom gledati "Ratove zvijezda" i opaki su, preopaki - kaže Katarina Jakšić.

A onda daje i odgovor na po svemu sudeć' diletantski upit - što je tu magično?

- Sve. I to je najbolja stvar, sve je magično - ne dvoji Katarina koju bi, tko zna, možda skoro mogli vidjeti kako i po gradu šeća u kostimu omiljenog lika iz "opakog" serijala.

A da ne baš nikakve dileme ne bi bilo oko toga valja li saga ili ne, valja reći da je premijeru odabrao i Đelo Hadžiselimović.

Neka sila bude s nama

- Od prve, odnosno četvrte epizode iz 70-ih godina nadalje, ja sam se zapalio za "Ratove zvijezda", vjerojatno najjaču franšizu ikada napravljenu - priznaje Đelo.

U polemiku s onim(a) koji se zapalio nije, nije želio ući. I zašto bi.

- Mogli bi mi sada pričati o tome koliko hoćemo. Baš sam nedavno gledao dokumentarac o tome koliko je unutra grčke mitologije, koliko ovog ili onog, ali nemojmo o tome. To je jednostavno spektakl za oči, spektakl za dušu. A čak su ovi zločesti u filmu možda triput bolji nego ovi dobri - zaključuje Hadžiselimović.

Elem, sila se u utorak probudila. Stampedo na kina može početi! Od četvrtka i u Puli, u kinu Valli, pa sve do 30. prosinca. Neka sila bude s nama.

Zanimljivosti

1. Radnja filma "Ratovi zvijezda: Sila se budi" odvija se 30 godina nakon radnje filma "Povratak Jedija" iz 1983. godine, šeste epizode po kronologiji radnje, a trećeg filma po redoslijedu snimanja.

2. "Sila se budi" prvi je nastavak nove trilogije najavljene prije 3 godine, kada je Walt Disney Company kupio produkcijsku kuću Lucasfilm. "Osma epizoda" za čiji scenarij i režiju je zadužen Rian Johnson u kina stiže u svibnju 2017. "Devetu epizodu" režirat će Colin Trevorrow.

3. Stara glumačka ekipa ponovo je na okupu. Na veliko platno vratili su se Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo) i Carrie Fisher (princeza Leia), ali i Peter Mayhew (Chewbacca), Anthony Daniels (C-3PO) i Kenny Baker (R2-D2).

4. Novi likovi su raznovrsni i zanimljivi. Pored starog trija Lukea, Leie i Hana, tu je i novi trojac koji će zasigurno zadobiti simpatije gledatelja: Finn (John Boyega), Rey (Daisy Ridley) i Poe (Oscar Isaac).

5. U sporednim ulogama pojavljuju se veliki talenti i neke od najpoznatijih glumačkih zvijezda: Andy Serkis, Gwendoline Christie, oskarovka Lupita Nyong’o, Domhall Gleeson, Warwick Davis, Max von Sydow itd...

6. Fanove kultnog filmskog serijala neće razveseliti samo novi film, već i čitav niz drugih projekata vezanih uz "Ratove zvijezda". Sljedeće godine u kina dolazi spin-off "Rogue One: A Star Wars Story", a u pripremi je i animirana serija, igrana serija, videoigrice itd. (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter