Ratni invalid štrajkao pred bolnicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jozo Tolj, 42-godišnji umirovljeni ratni invalid, u petak ujutro štrajkao je gladu na ulazu u Mornaricku bolnicu. Buduci da je ravnatelj dr. Lems Jerin odsutan, štrajk je odlucio nastaviti u ponedjeljak ujutro.

Nezadovoljan je, kaže, diskriminirajucim tretmanom u toj bolnici, višegodišnjim neuspješnim lijecenjem i time što godinu i devet mjeseci ceka na CT kralježnice. Istice, medu ostalim, da mu je jedna od lijecnica rekla da joj je više puna kapa invalida Domovinskog rata.

Tolj se s problemom poteškoca pri ostvarivanju prava na lijecenje obratio ministru zdravstva Darku Milinovicu, poslavši mu dopis pocetkom 2008. U odgovoru koji potpisuje ministar, upucuje se da se zbog nastavka potrebnog lijecenja javi direktno nadležnom lijecniku specijalistu, odnosno ravnatelju bolnice, a ujedno je ministarstvo na ovaj slucaj zatražilo ocitovanje bolnice.

Tolj napominje da ga je potom primio dr. Ivica Fedel, pomocnik ravnatelja za medicinska pitanja. Poslao ga je na pregled specijalistu neurologu, dr. Dubravku Markovicu, da bi se s nalazom i uputnicom za CT ponovno javio tajnici u uredu ravnatelja i otada, kaže, ceka na CT.

"Bio je kod mene na razgovoru, od toga je susreta prošlo više od godinu dana, i poslije se nije javljao. Dugo se kod nas lijeci i tražio je rješenje za svoje probleme. Pokušao sam mu pomoci, dogovorio sam što sam trebao, no ja niti snimam kralježnicu niti ocitavam rezultate", veli dr. Fedel.

Rukovoditelj Djelatnosti za radiologiju, dr. Fredi Tripovic, kaže pak da mu nije jasno odakle ta informacija da se toliko dugo ceka.

"U Zagrebackoj se na CT ceka 10 do 15 dana, a možda se eventualno u Mornarickoj bolnici ceka dulje jer nam je kapacitet opterecen bolnickim pacijentima, no najviše do dva mjeseca", kaže Tripovic te dodaje da može netko cekati i 5 godina ako za to nitko ne zna. Tripovic aludira da je moguce da Tolj zapravo i nije narucen za CT kralježnice.

U ocitovanju ravnatelja bolnice dr. Lemsa Jerina resornom ministarstvu, koje datira iz ožujka 2008., kategoricki se odbija da se u bolnici diskriminiraju sudionici ili invalidi Domovinskog rata pa tako i Jozo Tolj.


Podijeli: Facebook Twiter