Ratni brod Triglav 11 u koparskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ratni brod "Triglav 11" stigao je u koparsku luku, gdje su ga docekale slovenske vlasti na celu s ministricom obrane Ljubicom Jelušic i mnoštvo gradana. Radi se o 49,5 metara dugom brodu ruske proizvodnje osposobljenom za ratne operacije cija je cijena oko 35 milijuna eura.

No, Slovenija ga je od Rusije dobila na temelju duga koji je bivši Sovjetski Savez imao prema bivšoj Jugoslaviji pa je kao država sljednica taj dug unovcila u ratne svrhe. Brod je usidren u koparskoj luci, a na njemu rade 24 clana posade, od kojih cetiri casnika. Racuna se da ce na njegovo održavanje Slovenija godišnje potrošiti oko milijun eura.

Ministrica Jelušic objasnila je gradanima da se Vlada odlucila za takav potez jer je ratni brod svojevrsni simbol morske opredijeljenosti mlade države. Ratni brod kretat ce se u skucenom prostoru nadomak Hrvatske, s kojom morske veze nisu optimalne. Nije poznato koja ce biti uloga broda u patroliranju nepostojecom granicnom crtom s Hrvatskom.

"Triglav 11" je prvi ratni brod ruske proizvodnje koji je ušao u sastav ratne mornarice zemalja clanica NATO-ovog saveza.

Po dolasku u Kopar nisu nedostajale negativne reakcije dijela slovenske javnosti: poznati kulturni djelatnik i muzicar Marko Brecelj bio je najbucniji pa je na obali uprilicio prosvjed Udruge prijatelja za održiv razvoj uz šturu poruku da je "Triglav 11" stigao u cilju obrane kapitalista i zagadenja mora.

Mladi koparski zastupnik socijaldemokrata Luka Juri otvorio je web stranicu gdje se ratni brod nudi na prodaju, medutim, nedugo nakon što je otvorena, stranica je ugašena.


Podijeli: Facebook Twiter