Ratković: Slovenci su imali gotov plan kako sve oteti

Namjerno su doveli tvrtku u gubitak da bi je preuzeli, tvrdi Ratković (V. HABEREITER)
Namjerno su doveli tvrtku u gubitak da bi je preuzeli, tvrdi Ratković (V. HABEREITER)

Nakon što je Porezna uprava Ministarstva financija provela nadzor financijsko-materijalnog poslovanja u poduzeću Casino Kristal Umag i utvrdila više desetaka nepravilnosti, počeli su se nagomilavati problemi.

Vlasnici kockarnice su u 51 posto Slovenci, odnosno grupacija HIT d.d. iz Nove Gorice, vlasnica desetak hotela u Novoj Gorici i Kranjskoj Gori, u kojima ima i nekoliko poznatih kasina. Manjinski vlasnik s 49 posto je tvrtka Punta International odnosno Žarko Ratković, koji je bio i vlasnik samog hotela Kristal koji je lani zatvoren.

I dok Porezna uprava tvrdi da je novac praktički isisavan iz Umaga i prosljeđivan u Sloveniju putem napuhanih troškova raznih radnika i usluga, slovenski vlasnici kažu da su to puka nagađanja, insinuacije i neistine. Međutim, iz zapisnika i rješenja Porezne uprave od 5. rujna 2012. koje posjedujemo vidi se da je gro novca kroz prenapuhane a fiktivne troškove odlazio u Sloveniju.

Zanimalo nas je što o svemu tome misli Žarko Ratković. Sreli smo se u uredu njegove odvjetnice Marije Budimir u Puli. Izjavio nam je da nije istina ono što tvrde u HIT-u: da je on kao direktor Punta Internationala odgovoran za situaciju u kojoj su se našli zaposlenici Casina Kristal Umag.

- Naime, odgovorni iz Casina Kristal Umag zaposlenicima društva i javnosti su prešutjeli da su 17. siječnja 2014. podnijeli Ministarstvu financija RH otkaz ugovora o koncesiji za priređivanje igara na sreću u tom društvu. Otkaz je u ime Casina Kristal Umag potpisao direktor Žarko Dragoljević, ističe Ratković.

Od samog osnivanja i početka djelovanja Casina Kristal Umag, tvrdi on, rukovodeći kadar koji je imenovalo i postavljalo vladajuće društvo HIT d.d. provodio je poslovnu politiku s jedinim ciljem da ostvari što veće troškove i gubitke u poslovanju. Jamci su bili sam Ratković i njegova tvrtka Punta International.

- Takve poslovne rezultate s nepokrivenim gubitkom u poslovanju, sada u iznosu od više od 100 milijuna kuna, ti rukovodeći kadrovi ostvarili su zloporabom ovlasti u poslovanju, krivotvorenjem službenih isprava i netočnim prikazivanjem imovinskog stanja ovisnog društva. Očito je sve bilo po direktivama odgovornih iz HIT-a koji su planirali unaprijed i poduzimali nezakonite radnje na štetu Punte International, na štetu Casina Kristal Umag te na štetu proračuna RH. Sve to potvrđuje i nalaz Porezne uprave.

Prvenstveni cilj bio je da se dokopaju na nezakonit način moje i imovine Punte International, rekao je Ratković i dodao da mu je još zabranjen ulaz u kockarnicu. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter