Ratko Mladic izbacen iz sudnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladic u ponedjeljak se drugi put pojavio pred sucem Haaškog suda gdje se trebao se izjasniti o krivnji prema tockama optužnice koja ga tereti za genocid i zlocine protiv covjecnosti u BiH, ali je na kraju izbacen iz sudnice zbog neprikladnog ponašanja.

Saslušanje je zapocelo višestrukim upozorenjima suca Alphonsa Oriea Mladicu da bude koncentriran na raspravu. Najprije ga je zamolio da skine kapu. Zatim ga je morao zamoliti i da stavi i slušalice kako bi mogao pratiti raspravu. Mladic je upadao sucu u rijec i pokušavao se obratiti sudu, ali mu to sudac odmah u pocetku nije dopustio. "Vijece je konstatiralo da je 3. lipnja došlo do nepoželjne komunikacije izmedu vas i osobe u galeriji za publiku", rekao je sudac i naglasio da Vijece to nece više dozvoliti. Mladic je par minuta kasnije ponovno razgovarao s osobom iz publike, zbog cega ga je sudac ponovno opomenuo i rekao Mladicu da gleda prema Vijecu. 'Evo, gledam!', rekao je drsko Mladic.

Mladicev odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksic rekao je da je posljednjih dana imao normalnu komunikaciju s Mladicem, ali da jutros u sudnici s njime više nije htio razgovarati te da ga ne želi za branitelja. Alkesic je zamolio sud da napusti sudnicu. Sudac je odbio zahtjev premda je svjestan da Mladic i on ne razgovaraju te rekao da ce se uskoro posvetiti pitanju pravnog zastupanja.

Sudac je prešao na pitanje pravnog zastupanja i upozorio da odvjetnici koje bi Mladic izabrao moraju biti kvalificirani kako bi bili dodani na spis i tim se pitanjem bavi tajništvo suda.

"Ja hocu da moji advokati budu Miloš Šaljic i gospodin Aleksandar Mezjajev. Hocu da oni dodu da me posete i da dogovorimo koncept odbrane. Treba mi još mesec dana za to", rekao je Mladic a sudac odbio prijedlog da se izjašnjavanje o krivnji odgodi.

Sudac ga je zato ponovno pitao je li spreman za izjašnjavanje o krivni a Mladic mu odgovorio: "Vi radite kako vi hocete, ali ja necu ništa da radim bez dvojice odvetnika."

"Raspravno vijece u tom slucaju navodi kao da se izjašnjava da nije kriv", rekao je sudac a Mladic ponovno poceo upadati u rijec sucu. Sudac mu je poceo citati optužnicu a u tocki optužnice o genocidu Mladic je rekao: "Bez moga advokata necu da slušam više!", sudac ga je zato izbacio iz sudnice i na kratko prekinuo zasjedanje. Dok su ga odvodili Mladic je vikao: "Ne date mi pravo da se branim? Kakav ste vi sud? Ne date mi pravo da dišem!"

Podsjetimo, Mladic je uhicen u Srbiji 26. svibnja nakon 16 godina bijega. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter