"Ratio" kao trag vlastitog tijela

Uz autora na otvaranju izložbe govorila je i voditeljica Gradske galerije Tea Bičić i kustos izložbe Igor Loinjak
Uz autora na otvaranju izložbe govorila je i voditeljica Gradske galerije Tea Bičić i kustos izložbe Igor Loinjak

U labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba "Ratio", osječkog autora Mirana Blažeka. Nakon uvodnih riječi voditeljice Gradske galerije Tee Bičić, prisutnima je o izložbi govorio Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti i kustos ove izložbe. Publici se obratio i sam autor, Miran Blažek, koji je predstavio specifičan postav koji je u posljednjih pet dana nastajao u labinskoj Gradskoj galeriji.

Labinska premijera

Izložbom "Ratio" Miran Blažek po prvi se put predstavlja labinskoj publici. Posjetitelji na ovoj izložbi zapravo mogu vidjeti "site specific" rad, nastao kao rezultat autorovog petodnevnog boravka i angažmana u prostoru labinske Gradske galerije. Radovi kružnog oblika nastali su apliciranjem ugljena na zidove galerije. Središte svakoga rada ujedno je i geometrijsko središte zida u koje autor rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela.

Miran Blažek rođen je u Osijeku 1983. godine, diplomirao je 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo. Godine 2012. završava poslijediplomski studij na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Iste godine Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu u suradnji sa YVAA (Young Visual Artist Awards) dodijelio mu je Nagradu "Radoslav Putar" za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina. Godine 2013. rezidencijalno boravi u SAD-u, na International Studio and Curatorial Program (ISCP) u New Yorku, a 2016. u Kristiansandu u Norveškoj u sklopu rezidencijalnog programa za umjetnike CREART.

Brojne izložbe

Izlaže od 2005., a samostalno od 2007. godine. Član je HDLU-a Osijek, a trenutno radi kao asistent na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

Izložba MiranA Blažeka realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta grada Labina, Grada Labina i Istarske županije. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter