Ratifikacija ne bi trebala zapinjati ni u Bundestagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pojedini zastupnici njemačkog parlamenta iz redova CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel, zadali su prošlog listopada dosta glavobolje hrvatskim vlastima kada su, nakon jesenskog izvješća Europske komisije, zaključili da Hrvatska nije spremna za članstvo u Europskoj uniji, pa čak doveli u pitanje i 1. srpnja kao datum pristupanja.

Predvodnici kritičara bili su predsjednik Bundestaga, demokršćanin Norbert Lammert, i njegov stranački kolega, predsjedatelj parlamentarnog odbora za europske poslove Gunther Krichbaum. No, završno izvješće, objavljeno u utorak, u kojem Komisija ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sve zadaće, izazvalo je, barem zasad, sasvim suprotne reakcije na njemačkoj političkoj sceni.

Njemačka, podsjetimo, još nije ratificirala hrvatski ugovor o pristupanju EU-u, a to bi, prema najavama, trebala učiniti početkom lipnja, vjerojatno kao posljednja članica koja će to učiniti.

Posljednje izvješće Komisije naišlo je na odobravanje parlamentarne frakcije CDU-a i CSU-a. U priopćenju, koje potpisuje zamjenik predsjednika te frakcije, zastupnik Andreas Schockenhoff, ističe se da su izvješćem postavljeni temelji da Bundestag ratificira ugovor o ulasku Hrvatske u EU.

Schockenhoff poručuje da je Njemačka bila u pravu kada je odlučila čekati s ratifikacijom do završnog izvještaja te podsjeća da je Hrvatska bila podvrgnuta najoštrijem sustavu nadzora dosad. Zbog toga smatra da je u području pravosuđa i vladavine prava spremnija za članstvo nego Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 2007. godine. Pritom posebno naglašava spremnost na borbu protiv korupcije i kao primjer spominje slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter