Rate stambenih kredita mogle bi porasti 30 posto

Jadranka Glibota (D. ŠTIFANIĆ)
Jadranka Glibota (D. ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo financija ubacilo je kukavičje jaje i pokazalo da je u sprezi s bankama, komentirala je koordinatorica udruge Franak za Istru Jadranka Glibota posljednje tumačenje Ministarstva financija o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju koje se tiču određivanja parametara za promjenu kamatne stope u postojećim kreditima bez ugovorenih fiksnih marži i promjenjivih parametara.

Za sve postojeće ugovore o kreditu sklopljene do stupanja na snagu ovog zakona, u kojima nisu definirani parametri i njihovo uzročno-posljedične veze, vjerovnik je morao do 1. siječnja ove godine definirati parametar temeljem kojeg će mijenjati kamatnu stopu te utvrditi fiksni dio koji će ostati nepromijenjen do kraja otplate.

- Kada smo između 2004. i 2008. podizali kredite, kamata je bila neodrediva, dakle, nismo znali na temelju čega su određene.

Po novom Zakonu o potrošačkom kreditiranju moraju biti jasno određeni parametri za izračun kamatnih stopa koje se moraju sastojati od fiksnog i promjenjivog dijela.

Banke u zadnjih mjesec dana šalju obavijesti kućama dužnika o načinu izračuna kamata: za fiksni dio odredile su zatečene kamatne stope koje se kreću od 5-6 za stambene kredite (a negdje i više), plus varijabilni dio EURIBOR ili LIBOR.

Te su kamatne stope sada praktički na nuli, pa je izvjesno da će rasti, a mogle bi dosegnuti i do tri posto. Meni bi, recimo, kamatna stopa porasla na osam posto ukoliko bi EURIBOR porastao do tri posto, što je stravično za stambeni kredit. Značilo bi to do 30 posto veću mjesečnu ratu, objašnjava Glibota.

Prethodni dogovor između Ministarstva financija i banaka o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, odnosno načinu na koji će se smanjivati kamate na stambene kredite u "švicarcima", a po kojem će dužnici kojima je tečaj porastao za 20 posto u odnosu na vrijeme kada su podigli buduće plaćati kamatu od 3,23 posto smatra vatrogasnom, odnosno privremenom mjerom jer vrijedi u slučaju oscilacije tečaja, no glavnica i dalje ostaje problem. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter